Recept

Rabarberpaj med brynt smör


Lyxa till rabarberpajen med brynt smör. Det ger en fantastisk nötig touch som passar perfekt till den sötsyrliga fyllningen. En glutenfri variant? Välj havregryn framställda av ren havre och byt ut vetemjöl mot potatismjöl. Servera pajen ljummen med vaniljglass eller fluffig vaniljsås.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2015.

Ingredienser

  • 500 g rabarber i bitar
  • 150 g smör
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 2 msk mjölk
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Lägg rabarbern i en smord ugnssäker form (ca 26 cm i diameter).
  3. Smält smöret i en kastrull. Låt bubbla på svag värme tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Ta från värmen.
  4. Rör ner havregryn, socker, vetemjöl, bakpulver, sirap, mjölk och salt i det brynta smöret. Klicka smeten över rabarbern.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 45 minuter.
  6. Servera gärna pajen med vaniljglass eller vaniljsås.

För alla

Fri från ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj havregryn framställda av ren havre och byt ut vetemjöl mot potatismjöl.

Näringsvärde per portion

Energi: 2578 kj / 616 kcal
Protein:5 g
Kolhydrater: 74 g
Fett: 33 g
Salt: 1,31 g