Hoppa till sidans innehåll

Recept

Martins enkla surdegsbröd

Surdegsbröd har blivit otroligt populärt och vill du vara riktigt nyttig så är det här brödet för dig. Det må ta ett par dagar för att få surdegsbrödet färdigt - men det är verkligen värt väntan!

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2010.

Ingredienser

ger 1 formbröd

Dag 1, kväll

  • 1/2 dl rågsurdegsgrund (à 100 g)
  • 1 dl vatten (à 100 g)
  • 1 dl ekologiskt rågmjöl (à 60 g)

Dag 2, morgon

  • 3 dl vatten (à 100 g)
  • 6 dl ekologisk rågsikt (à 60 g)
  • 1 dl ekologiskt rågmjöl (à 60 g)
  • 1 1/2 tsk salt (à 6,5 g)
  • 1 tsk hel kummin
  • hel kummin eller rågmjöl att strö över
  • smör till formen

Gör så här

  1. Dag 1, kväll: Rör ihop rågsurdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie. Låt stå i rumsvärme över natten, 8-10 timmar.
  2. Dag 2, morgon: Tillsätt vatten, rågsikt, rågmjöl, salt och kummin till surdegen från kvällen innan. Rör tills allt blandats ordentligt.
  3. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumsvärme tills den jäst till dubbel storlek, det tar 2-3 timmar. Smörj en 1 1/2-liters brödform och lägg/skrapa ner degen i formen. Strö på kummin och rågmjöl. Låt jäsa under en handduk ca 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 250°C i god tid, den ska vara riktigt het när brödet ställs in. När degen rest sig någon eller några centimeter och små hål visar sig i brödet har det jäst klart.
  5. Sätt in formen på ett galler i mitten av ugnen. Om man vill kan man spruta in lite vatten med en blomspruta eller lägga in några isbitar som får smälta på en oöm plåt i bottnen av ugnen. Ångan som bildas ger brödet en fin skorpa.
  6. Sänk temperaturen till 200°C efter 10 minuter. Grädda brödet ytterligare 45-50 minuter. Man kan kolla om brödet är klart med en stektermometer. Det här brödet ska ha en innertemperatur på 98°C.
  7. Stjälp ut brödet och låt svalna på ugnsgaller.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer