Martins enkla surdegsbröd
Surdegsbröd har blivit otroligt populärt och vill du vara riktigt nyttig så är det här brödet för dig. Det må ta ett par dagar för att få surdegsbrödet färdigt - men det är verkligen värt väntan!
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010
Ingredienser
ger 1 formbröd
Dag 1, kväll
1/2 dl rågsurdegsgrund (1/2 dl motsvarar ca 50 g)
1 dl vatten
1 dl ekologiskt rågmjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)
Dag 2, morgon
3 dl vatten
6 dl ekologisk rågsikt (6 dl motsvarar ca 360 g)
1 dl ekologiskt rågmjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)
1 1/2 tsk salt
1 tsk hel kummin
hel kummin eller rågmjöl att strö över
smör till formen
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Vilken temperatur ska vattnet ha när man gör degen?
Irene
2024-02-16Hej Irene! Vattnet behöver inte värmas utan kan tas svalt från kranen. Hälsningar Niclas.
Redaktionen
2024-02-16Det fick jäsa en timme extra, det blev ändå kompakt.
Britta
2023-01-08Mitt superknep för bästa resultat är att sätta ugnen på 35 grader, stänga av den igen när den kommit upp i temperatur (efter ca 1 minut) och ställa fördegen där över natten. Samma procedur för jäsning dagen efter. Och så skvätt sirap i degen också..
Ellen
2022-10-30