Recept

Lins- och rödbetssallad med chévre


Inspirationen till den här matiga rätten med belugalinser som bas kommer från lata sommardagar i Sydfrankrike. Klassiska kombon chèvre och rödbeta tolkad i en färgstark ”bowl”, eller kort och gott skål på svenska. Bjud till grillat, eller ät som komplett måltid.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2016.

Ingredienser

  • 6 dl kokta belugalinser
  • 600 g små rödbetor
  • 250 g körsbärstomater (gärna olika färger)
  • 1 msk hackad timjan
  • 200 g getost av chèvretyp
  • 150 g blandade salladsblad
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Dressing

  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk flytande honung
  • 3/4 tsk salt

Till servering

  • krutonger (gärna surdegskrutonger)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Halvera tomaterna.
  3. Lägg rödbetor och tomater på en bakpappersklädd plåt och blanda med olja, timjan och salt.
  4. Ställ in mitt i ugnen ca 40 minuter, eller tills betorna är mjuka.
  5. Dressing: Blanda alla ingredienser till dressingen. Krydda med salt.
  6. Blanda betor och körsbärstomater med linser, smulad getost, salladsblad och peppar i en bunke. Fördela i 4 skålar (för 4 port).
  7. Till servering: Toppa med krutonger. Ringla över dressingen.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfria krutonger.
Gör laktosfri: välj laktosfri getost. Kontrollera innehållet i krutongerna.
Gör mjölkproteinfri: byt ut getosten mot tofu. Kontrollera innehållet i krutongerna.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i krutongerna.