Recept

Lamm i lergryta

Lamm i lergryta är ett underbart gott och enkelt recept. Vitlök, paprika, ingefära, citrongräs och sambal oelek är några av ingredienserna i denna fantastiska rätt. Servera med kokt ris eller couscous.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2007.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg lammkött (gärna lammbringa med ben)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 paprikor
  • 3 citrongräs stjälkar
  • 1 liten bit färsk ingefära (ca 5 cm för 4 port)
  • 1/2 l vatten
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt
  • 2 msk hackad persilja
  • ris eller couscous till servering

Näringsvärde per portion

Energi: 2860 kj / 680 kcal
Fett: 35 g

Gör så här

  1. Låt lergrytan ligga i kallt vatten ca 15 minuter.
  2. Skär köttet i stora bitar. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Skär citrongräset på längden och banka ut det något. Skala och finhacka ingefäran.
  3. Varva kött, vitlök, paprika, citrongräs och ingefära i lergrytan.
  4. Häll över vattnet blandat med kalvfond, farinsocker, sambal oelek och 1 tsk salt (för 4 port).
  5. Sätt på locket och ställ in grytan i mitten i kall ugn.
  6. Sätt ugnen på 225°C och tillaga i 1 1/2-2 timmar. Strö över persilja. 
  7. Till servering: Servera med kokt ris eller couscous.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj ris istället för couscous.

Tips

Man kan använda lite olika styckningsdetaljer till denna rätt, helst med ben som ger smak. Men även bitar av bog eller stek går bra. I stället för citrongräs kan man ta rivet skal och pressad juice av 1/2 citron.