Lammlägg på libanesiskt vis | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lammlägg på libanesiskt vis

Ett smakrikt recept på lammlägg med inspiration från det libanesiska köket. Du gör den kryddiga rätten av bland annat rotselleri, purjolök, lammkött, ris, vitlök, nötfärs, muskotnöt, kanel, mandelspån, pinjenötter och olja.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsett för 6 portioner.

  1. Skala och skär morot och rotselleri i grova bitar. Ansa och skär purjolöken i tjocka slantar. Skala den hela löken och stick in kryddnejlikor i den.
  2. Lägg köttet i en stor gryta. Häll på vatten och fond. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 3 krm peppar. Låt koka upp. Skumma ytan med jämna mellanrum. Tillsätt morot, selleri, purjolök och lök med kryddnejlikor i.
  3. Låt sjuda med lock tills lammet är mört och köttet lossnar lätt från benet. Det tar ca 2 timmar. Häll av och spara buljongen. Varmhåll köttet.
  4. Skölj riset och låt det rinna av. Skala och finhacka den halva löken. Skala och pressa vitlöken.
  5. Fräs lök och vitlök i 3 msk olja i en kastrull tills de fått lite färg. Blanda i färsen och bryn den runt om. Tillsätt riset och fräs det ca 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt kryddorna.
  6. Häll på ca 8 dl av lammbuljongen, det ska täcka riset plus lite till. Tillsätt 1 tsk salt. Koka upp, lägg på lock och koka på svag värme.
  7. Rosta mandelspån och pinjenötter i en torr och het stekpanna så att de får lite färg.
  8. Smält 2 msk smör i en kastrull. Rör i mjölet och låt fräsa tills det blivit lite brynt. Häll i ca 4 dl av lammbuljongen under omrörning. Koka ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg upp riset på ett serveringsfat. Lägg lammläggen ovanpå, antingen hela eller i skivor. Garnera med pinjenötter, mandel och pistaschnötter. Servera såsen vid sidan om tillsammans med en sallad.

För alla

Gör glutenfri: ersätt vetemjöl med Maizena majsstärkelse utrörd i vatten.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden, byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden, byt smör mot mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 morötter
  • 1 liten bit rotselleri (à ca 150 g)
  • 2 små purjolökar
  • 1 1/2 gul lök
  • 5 hela kryddnejlikor
  • 2 kg lammkött med ben, t ex lägg eller stek
  • 2 1/2 l vatten
  • 3 msk konc kalvfond
  • 5 dl långkornigt ris
  • 3 vitlöksklyftor
  • 300 g nötfärs
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk muskotnöt
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/2 dl mandelspån
  • 1/2 dl pinjenötter
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 dl naturella pistagenötter
  • salt och svartpeppar
  • neutral olja
  • smör
Lägg till i inköpslistan