Recept

Jordärtskockssoppa med parmachips


En underbart god jordärtskockssoppa som tillsammans med parmachipsen blir en fulländad matupplevelse! Passar väldigt bra som förrätt på festbordet och lämnar ingen besviken.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2006.

Ingredienser

  • 500 g jordärtskockor
  • 3 potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 1/2 l vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 8 - 10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak

Parmachips

  • 4 skivor parmaskinka

Gör så här

  1. Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.
  2. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
  3. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
  4. Parmachips: Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg skivor av parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter. Låt svalna på papper.
  5. Garnera med parmachips, timjan och ett par varv med svartpeppar.

För alla

Kontrollera innehållet i buljongtärningen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Detta är redan Klimaträtt - vill du göra ännu mer Klimaträtt, pröva en havrebaserad matlagningsgrädde och byt ut smöret till margarin.

Näringsvärde per portion

Energi: 2080 kj / 497 kcal
Protein:9 g
Kolhydrater: 29 g
Fett: 35 g
Salt: 3,39 g