Recept

Falukorv med krispigt täcke & ostgratinerat mos

Den här rätten kommer ta placeringen som en av dina vardagsfavoriter. Du ger den klassiska falukorven ett krispigt täcke genom att placera en röra gjord på ketchup, senap, soja och rostad lök. Till detta serverar du fluffigt mos med Västerbottensost.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2008.

Ingredienser

  • 4 portioner pulvermos (eller hemlagat)
  • 2 äggulor
  • 2 msk olivolja
  • 1 påse riven Västerbottensost (à 150 g)
  • 1 dl ketchup
  • 1/2 dl grovkornig svensk senap
  • 2 1/2 msk soja
  • 2 dl rostad lök
  • 500 g falukorv med låg fetthalt
  • 4 rejäla tomater
  • 1 1/2 msk finhackad persilja till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Gör moset enligt anvisning på paketet. Vispa i äggulor, olja och 2/3 av Västerbottensosten.
  3. Rör ihop ketchup, senap och soja. Vänd ner den rostade löken. Låt "svälla" ett par minuter.
  4. Skär skåror i falukorven och lägg över den i en ugnssäker form. Klicka eller skeda moset längs med kanten på formen. Strö över resterande ost.
  5. Halvera tomaterna och bryn snittsidorna hastigt i en het lättoljad stekpanna. Lägg över dem i ugnsformen.
  6. Ställ in formen i ca 20 minuter, tills korven och moset fått fin färg. Klicka hälften av lökblandningen över korven när ca 5 minuter återstår av tillagningen (sätt ev på grill). Servera korven med resterande lökblandning och en fräsch grönsallad.

För alla

Innehåller mjölk och ägg.
Gör glutenfri: uteslut rostad lök och använd i stället färsk hackad lök som steks.

Liknande recept

Kommentarer

Annika Anmäl

Jag tyckter att det blev en spännande kobination med det krispiga på falukorven och moset med ost på och de stekta tomathalvorna. Kan hålla med om att det blev något salt, men helt ok ändå.

Karin Anmäl

JAG HÅLLER MED NANCY BRODIN. JAG GJORDE EXAKT ENLIGT RECEPTET. DET BLEV ALLDELES SVART OCH PÅ TOK FÖR SALT. JAG SKICKADE MAIL TILL BUFFE FÖR ATT FRÅGA OM DET VAR RÄTT MÄNGDER I RECEPTET. MEN HAR INTE FÅTT SVAR. SÅ DETTA BLIR INTE LAGAT IGEN!!!!

Nancy Anmäl

Det varr lätt att göra, men jag trodde det skulle vara godare. Jag tyckte inte löken blev speciellt crispig, och sojan gjorde att det såg oaptitligt svart ut. Vet inte om jag gjort rätt, men jag kommer inte använda detta recept igen iallafall.

Lägg till en egen kommentar.