Recept

Dillkött

Ett avancerat men ytterst smakfullt recept på dillkött har du här. Kalvköttet har en underbar sås av finhackad dill, smör, grädde och en särskild lag. Servera det möra dillköttet tillsammans med kokt potatis.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2004.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg benfritt kalvkött eller lammkött t ex bringa eller grytbitar
  • vatten
  • 1/2 msk salt
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 st liten purjolök
  • 1 st morot
  • 2 - 3 st dillstjälkar

Lag

  • 2 msk socker
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1/2 dl vatten

Sås

  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • ca 4 - 5 dl kokbuljong (från det kokta köttet)
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 - 2 1/2 msk ättikslag (se recept ovan)
  • 1/2 dl finhackad dill

Till servering

  • tomat- och bönsallad
  • kokt eller pressad potatis

Näringsvärde per portion

Energi: 2598 kj / 621 kcal
Protein:40 g
Kolhydrater: 43 g
Fett: 31 g
Salt: 1 g

Gör så här

  1. Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Lägg i en kastrull med vatten, som täcker köttet och koka upp.
  2. Häll av och spola av köttet under kallt rinnande vatten. Lägg tillbaka köttet i grytan och häll på vatten precis så att det täcker. Låt koka upp. Skumma av väl.
  3. Tillsätt salt, vitpeppar, purjolök, morot (skuren i bitar) och dillstjälkar. Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
  4. Lägg över köttbitarna, utan purjokök, morot och dillstjälkar, i en serveringsgryta och håll varmt. Spara buljongen.
  5. Lag: Koka ihop socker, ättiksprit och  vatten. Låt svalna.
  6. Sås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd, under omrörning, med 4-5 dl av kokbuljongen. Koka ihop ett par minuter. Tillsätt grädden och låt småkoka. Smaksätt såsen med ättikslagen så att den får en riktigt god sötsur smak.
  7. Tillsätt dillen och häll såsen över köttet.
  8. Till servering: Servera med tomat- och bönsallad och kokt eller pressad potatis.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: Uteslut vetemjölet och smöret. Gör istället en sås med toppredning, d.v.s. blanda majsstärkelse (Maizena) utrörd i lite kallt vatten direkt ner i den heta buljungen under omrörning. Tillsätt grädden och följ receptet.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkfri: byt ut smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Mängden kött kan halveras, till 750-800 g. kött = 150 g. kött/portion efter tillagning. Byt smör till olja. Lammkött har en lägre klimatpåverkan än nötkött, väljer du lamm minskar du klimatpåverkan med en tredjedel. Lägg gärna till fler grönsaker, som palsternacka eller rotselleri, så räcker det till fler! Eller, varför inte prova vårat recept på dillkött med kyckling? En rätt som har närmare 90% lägre påverkan på klimatet tack vare kycklingen.

Näringsvärdet är beräknat med en portion potatis, tomater och haricot verts.