Recept

Bobotie med sötsyrlig chutney

Bobotie med sötsyrlig chutney är en spännande färsrätt. Vitlök, russin och kajennpeppar ger färsen delikata smakkombinationer. Bobotien serveras med en tomat- och äppelchutney.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2007.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 tsk strösocker
  • 600 g blandfärs
  • 1/2 tsk kajennpeppar
  • 1 dl russin
  • 2 tsk salt
  • 1 dl flagad mandel att strö på

Äggstanning

  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 tsk curry
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar

Näringsvärde per portion

Energi: 2810 kj / 670 kcal
Fett: 37 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Smält smör i en stekpanna. Lägg i löken och strö över sockret. Stek tills löken är mjuk och gyllenbrun.
  4. Blanda den stekta löken med färs, kajennpeppar, russin och salt.
  5. Fördela och tryck ut färsen i en liten ugnssäker form, ca 20 cm i diameter (för 4 port).
  6. Äggstanning: Blanda mjölk, ägg och curry. Vispa lätt. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen över färsen.
  7. Tillaga i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Strö på mandeln efter halva tiden. Serveras tillsammans med Tomat- och äppelchutney.

För alla

Fri från gluten.
Innehåller ägg.
Gör mjölkfri: byt mjölken mot Solhavre eller annat mjölkfritt alternativ. Stek i mjölkfritt margarin eller olja i stället för smör.

Liknande recept

Kommentarer

Jessica Anmäl

Jättegott och håller med tidigare kommentar att det behövs mer grönsaker till. Jag ugnsrostade blomkål och sötpotatis och det var gott till. Tips är att inte använda lättmjölk som jag gjorde. Fet mjölk är nog bättre till äggstanningen :)

Anna-lena Anmäl

Det här har blivit en favorit hos oss, lite kryddigt och sött på samma gång. Jag vill dock ha lite mer grönsaker till än bara chutney.

Mons Anmäl

Jag har lagat den precis efter receptet flera gånger med gott resultat.

Lägg till en egen kommentar.