Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Hoppa till sidans innehåll

Recept

Ägg Benedict


Pocherade ägg. Det kanske låter komplicerat och aningen tillsnoffsat, men om du tar dig tiden får du en rätt som imponerar på både dina gäster och dig själv. Dessa mjuka Benedict ägg serveras dessutom med en hemmagjord hollandaise sås. Lyxigt!

Ingredienser

8 bufféportioner

Pocherade ägg

  • 1 l vatten
  • 3 msk ättika (12 %)
  • 8 ägg

Hollandaisesås

  • 300 g smör
  • 3 små äggulor
  • 1/2 citron (1/2 citron motsvarar 1 tsk citronjuice)
  • 3 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm peppar

Till servering

  • 8 skivor surdegsbröd
  • 16 skivor rökt skinka
  • 3 msk olivolja
  • sallad

Gör så här

  1. Ägg: Koka upp vattnet med ättikan i en kastrull.
  2. Knäck ett ägg i sänder i en kopp. Låt äggen försiktigt rinna ner i vattnet ett och ett med en hålslev under, koka sakta 3-4 minuter. 
  3. Lyft upp äggen i en bunke med kallt vatten. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av. 
  4. Hollandaisesås: Smält smöret i en kastrull och skilj det klara smöret från den vita bottensatsen. Spara det klara smöret.
  5. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en bunke som passar ovanpå vattenkastrullen. Sätt bunken på vattenkastrullen (som kokar sakta). Vispa äggblandningen krämig.
  6. Ta bunken från kastrullen och sätt den på en fuktig trasa (så att den står still när man vispar). Nu är det viktigt att äggkrämen och smöret har samma temperatur. Vispa ner smöret droppvis i äggkrämen tills den börjar tjockna.  Vispa sedan ner resten av smöret i en tunn stråle. Smaksätt med salt och peppar.
  7. Servera såsen helst inom en halvtimme. Låt såsen stå varmt men inte hett.
  8. Till servering: Stek brödet och skinkan i olivoljan i en stekpanna.
  9. Lägg 2 skivor skinka på varje brödskiva och lägg sedan på äggen. Skeda såsen över äggen så att det täcker. Servera gärna med sallad. Ät direkt.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärde per portion

Energi: 2242 kj / 536 kcal
Protein:18 g
Kolhydrater: 13 g
Fett: 46 g
Salt: 1,6 g

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer