Hoppa till sidans innehåll

Växtbaserade alternativ till mejeriprodukter blir allt mer poppis i butikerna. Och det är inte bara sojadryck i latten vi pratar om. Idag finns det en mängd växtbaserade alternativ till kvarg, yoghurt och grädde.

Text: Lisa Heino

Så du som är nyfiken på en vegansk kost eller bara är sugen på att testa växtbaserade produkter behöver inte oroa dig för att stå tomhänt när det kommer till substitut för mejerivaror.

Vill du slippa planera veckans frukost men är sugen på variation? Här hjälper vi dig på traven med ett recept för varje dag i veckan.

Alternativ till:

 • Mjölk

  Att hitta växtbaserade substitut till mjölk har aldrig varit enklare. Idag finns ett stort utbud av soja-, kokos-, och mandeldrycker men även andra nötdrycker som cashew- och hasselnötsdrycker börjar öka i popularitet. Information om de olika dryckesalternativen hittar du längre ner på sidan.

 • Yoghurt

  Alpro har i sitt sortiment en mängd olika sojabaserade alternativ till yoghurt - både naturella och smaksatta. Växtbaserad yoghurt har en låg andel mättat fett och är en källa till kalcium, precis som yoghurt.

 • Grädde

  Vill du ersätta grädden finns det växtbaserad matlagningsgrädde, kokosgrädde och vispgrädde. Alpros vispgrädde är sojabaserad och speciellt framtagen till desserter och går alltså att vispa så att den blir fluffig.

 • Kvarg

  De växtbaserade alternativen till kvarg är hyfsat nya på marknaden men finns redan både som naturell och i olika fruktiga smaker som mango, passionsfrukt och svart vinbär. Precis som med vanlig kvarg går den bra att använda i bakning och matlagning eller ätas precis som den är.

Drycker - växtbaserade alternativ till mjölk

 • Mandel

  Vem behöver konstgjorda smaker när du kan få den naturliga, nötiga smaken av mandel? Mandlar är en källa till vitamin E som är en antioxidant. Söt och väldoftande är denna dryck perfekt till frukostflingorna, i te, kaffe eller i smoothies eller njut av en ljuvligt god äppelgröt där basen är mandeldryck.

 • Soja

  Mångsidig böna full med högkvalitativt protein och låga nivåer av mättat fett. Sojadryck är kanske det man vanligtvis tänker på när man tänker på växtbaserad dryck. Den är mild i smaken och len i konsistensen. Finns både osötade och sötade varianter. God att dricka som den är, i kaffe, smoothies eller i matlagning.

 • Hasselnöt

  Hasselnöten är rik på smak, innehåller låga halter av mättade fetter och höga halter av omättade fetter. Hasselnötsdryck är god i kaffet eller i smoothies och den går också bra att värma på och dricka som varm choklad.

 • Cashew

  Den krämiga cashewnöten är en källa till B-vitaminer och älskar du cashewnötter kommer du säkert uppskatta cashewdryck. Perfekt i en läcker smoothie eller i kaffet men också god att dricka som den är.

 • Kokos

  Den underbara exotiska frukten ger dig en härlig förfriskning med smak och doft av tropikerna. Nyfiken på kokosdryck? Addera en tropisk twist till din dag och gör den här läckra smoothien.