Hoppa till sidans innehåll

Poké bowl har blivit en riktig trendrätt och vi förstår varför! Den hawaiinska rätten påminner i upplägget om sushi och tacos så vad finns det inte att gilla? Det här är en poké bowl!

Text Anna Kågström Foto Charlie Drevstam
TIPS: Så här gör du din egna poké bowl!

De tre lagren i en poké

 • Grunda med ris

  I princip fungerar allt ris, men rundkornigt ris, som sushi- eller grötris, har en fin ”tuggig” kärna som man gärna vill åt. Jasminris, svart eller rött ris går också bra och ris med färg blir också extra effektfullt. Smaksätt gärna det varma riset med mirin, ett sött japanskt risvin.

 • Fisk/munsbitar

  Huvudråvaran i en traditionell poké är marinerad rå fisk. Mager fisk, som gös eller tonfisk, passar den som vill att marinaden tar för sig ordentligt. Fet fisk, som lax och makrill, smakar mer i sig och smälter på ett annat sätt i munnen. Abborre och bläckfisk funkar också (välj om möjligt MSC-, eller ASC-märkt fisk som garanterar att den kommer från hållbara vilda bestånd respektive ansvarsfulla odlingar).
  För en fiskfri variant, marinera betor, palsternacka, morot, tofu eller edamamebönor. Eller toppa med ett mjukkokt ägg.

 • Olika toppings

  Det är nu det riktigt roliga börjar! För du kan faktiskt toppa din poké bowl med i princip vad som helst. Exotiska frukter, bär, äpple, nötter, spröda salladsblad, olika kålsorter, alger, svamp, kimchi, gurka, salladslök och/eller färska örter. Du väljer själv exakt hur maxad du vill att din poké bowl ska bli... För att inte tala om alla goda såser, röror och dressingar du kan addera!