Hoppa till sidans innehåll

Surkål är inte bara gott, supernyttigt och miljösmart − det är också riktigt enkelt att göra själv. Allt du behöver är kål, salt och en glasburk med lock. Här visar vi hur du gör!

Receptet på syrad vitkål? Var så god, här är det!

Steg för steg - så gör du!

 • Strimla

  Strimla kålen fint i en matberedare, hyvla med osthyvel eller skär i strimlor med kniv. Rotstocken behöver du inte skära bort, den går bra att strimla och ha med.

 • Salta och massera

  Blanda kålen med saltet i en stor bunke. Låt eventuellt bunken stå i rumstemperatur cirka 15 minuter, då gör saltet förarbetet med att dra ut lite av vätskan. Massera sedan med händerna eller stöt så att kålen släpper ordentligt med vätska. Det är viktigt att de blir riktigt mjuka och saftiga.

 • Krydda

  Smaksätt med kryddor. Klassiska kryddor till vitkål är enbär och kummin. Men senapsfrön, spiskummin och dillkronor är också goda smaksättare. Inspireras av vad som är i säsong! Eller smaksätt det syrade i efterhand.
  - Recept på syrad vitkål

 • Pressa

  Pressa ner blandningen i en glasburk med en träslev eller med knytnäven. Undvik hålrum. Se till att innehållet blir täckt av vätska. Lämna 2 cm med luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när grönsakerna börjar fermentera. Stäng burken och ställ den på en bricka. Förvara mörkt i rumstemperatur. En upp och nedvänd papperskasse som sätts över fungerar bra.

 • Lufta 1-2 gånger per dag

  Öppna burken 1–2 gånger per dag för att lätta på trycket, samtidigt håller du koll på jäsningsprocessen. Det bör börja bubbla i burken efter 1–3 dagar. När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas.

 • Stäng locket och låt stå

  När det har slutat pysa, låt stå 1–2 veckor i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylskåp. Där håller de i oöppnad burk i flera månader.