Hoppa till sidans innehåll

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka blir det bland annat lammfärsbiffar och en krämig spaghetti.

Recept och styling Karin Bohlin Foto Mathias Nordgren
Tips: Här hittar du alla våra söndagspreppar!

Att lösa ekvationen vardag plus matlust är inte alltid lätt. Med Söndagspreppen vill vi underlätta i vardagspusslet, genom att hjälpa till att planera och effektivisera vardagsmaten och samtidigt inspirera till nya rätter.
 
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ICA.se/buffe där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda. Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Lammfärsbiffar till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 gula lökar
    2 vitlöksklyftor
    3 ägg
    1 dl havregryn
    2 tsk torkad persilja
    2 tsk salt
    1 tsk grovmalen svartpeppar
    1 kg lammfärs
    olivolja till stekning

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Mixa lök, vitlök, ägg, havregryn, persilja, salt och peppar med stavmixer.
    2. Blanda med färsen och forma 16 biffar.
    3. Stek biffarna i omgångar i olja 3–4 min per sida. Eller lägg biffarna på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i mitten av ugnen på 200°C ca 15 min.

  • Tomatsallad med rostade tomater till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 kg tomater
    4 rödlökar
    2 msk finhackad rosmarin alt 1 tsk torkad
    1/2 dl olivolja
    2 msk honung
    1 tsk salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200°C.
    2. Dela tomaterna på mitten. Skala och skär löken i klyftor.
    3. Lägg tomaterna med snittytan upp i en långpanna tillsammans med löken. Ringla över olja och honung. Strö över rosmarin och salt.
    4. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.

  • Tzatziki med zucchini till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    500 zucchini
    5 dl tjock yoghurt (10 %)
    1 msk finrivet citronskal
    1 tsk salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Riv zucchinin grovt.
    2. Blanda zucchinin med yoghurt, citronskal och salt.

  • Kokt matvete till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    4 dl matvete
    5 dl vatten
    1 grönsaksbuljongtärning

    GÖR SÅ HÄR
    1. Lägg gryn, vatten och buljongtärning i en kastrull. Koka upp och koka på låg värme ca 15 min. Ta från värmen och låt stå ca 5 min under lock.

Laga det här