Hoppa till sidans innehåll

Är du nyfiken på vilken dryck du ska välja till din Västerbottensost? Autopiloten kanske säger ett tungt rött vin - det är ju en smakrik ost. Men våga prova nytt för att maxa din upplevelse av osten. Här bjuder vi på flera spännande alternativ.

Mystiken kring Västerbottensost lever fortfarande i allra högsta grad. Den tillverkas bara i Burträsk och receptet sägs vara en av matvärldens mest välbevarade hemligheter. Ostarna lagras i minst 14 månader för att mogna och utveckla sin säregna smak.

- Jag och mina kollegor kommer till jobbet varje dag för att tillverka den ultimata osten.

- Thomas Rudin, ostmästare

Här berättar vi vilka drycker som gifter sig väl med fantastisk Västerbottensost. Vi hoppas det smakar!

Drycker till Västerbottensost

 • Vita viner

  Dricker du vitt är friska fruktiga viner ett bra val till både gröna rätter och fisk. Prova till exempel med Riesling, Sauvignon Blanche eller Bourgogne. En torr och fruktig Champagne eller mousserande vin passar också utmärkt!

 • Röda viner

  Till mustigare maträtter med Västerbottensost kan du gärna titta efter fylliga italienska röda viner som Ripasso, Amarone, Shiraz eller Barolo. Perfekt även till ostbrikan efter maten om det blir någonting kvar i flaskan.

 • Öl

  När det gäller öl finns det många intressanta alternativ som går bra ihop med Västerbottensost. Ett bra tips är att gå på en pale ale med mycket karaktär till kraftfulla och smakrika rätter. Även mörka öl med lite sötma kan göra jobbet. Föredrar du ljus öl kan ett veteöl från Belgien eller Holland vara ett riktigt bra val.

 • Alkoholfritt

  Ett tips är att titta på det som alla musterier erbjuder. Både röda äpplen och svarta vinbär går bra till Västerbottensost. Eller prova tillsammans med en svalkande lemonad eller kallpressad juice på färska råvaror. Smaker som tranbär, ingefära och hjortron får gärna ta plats när du provar dig fram.

 • Söta viner

  Lite mer vågade alternativ är att servera Västerbottensost tillsammans med en Sauternes eller sherry. Sötman i osten plockas upp fint av sötare viner, som även balanserar den pikanta beskan i osten. Viner med körsbärstoner är intressanta till osten eftersom körsbärskärnor har en bitterhet som finns i osten.

 • Sprit

  Om du tänkt servera Västerbottensost ihop med sprit rekommenderar vi calvados, whisky, vaniljvodka eller akvavit.

 • Ostmästarens tips!

  Tomas Rudin som är ostmästare på Västerbottensost i Burträsk tipsar om att hacka upp en Västerbottensost i små kuber och marinera i en lagom rökig whisky. Det ska ge en väldigt speciell upplevelse. Kanske något att bjuda på nästa gång du har fest?