Hoppa till sidans innehåll

En av årets trender är att laga mat med saltsten. Saltstenen består av 100 procent naturligt kristallsalt från Himalaya, och är både ett grilltillbehör, smaksättare och vacker. Men... hur använder man den?

Agnes Lidén

När du lagar mat med saltsten lyfts råvarornas naturliga smaker fram och ger en fin saltbalans. Den kan användas både varm och kyld, för tillagning och för servering.

5 sätt att använda saltstenen

 • Grillen

  Grilla med saltsten. Placera den på grillen med låg temperatur och lägg på locket. Låt sedan stenen värmas upp långsamt. Vid för snabb uppvärmning kan saltstenen spricka och därför bör du starta på låg värme för att sedan succesivt höja temperaturen.

  När den är tillräckligt varm kan du lägga på det du önskar grilla; kött, fågel, fisk, grönsaker eller frukt – bara du sätter gränserna!

 • Ugnen

  Vill du värma upp din saltsten i ugnen ska du även här tänka på att värma upp den långsamt. Börja med kall ugn och höj sedan temperaturen steg för steg. När önskad värme är uppnådd är det dags att lägga på maten.

  Uppvärmningstiden bör vara omkring 60 minuter och max temperaturen cirka 200°C.

 • Teppanyaki

  För en extra festlig upplevelse kan du lägga den uppvärmda saltstenen i en anpassad metallställning och sedan steka maten direkt vid middagsbordet − både gott och lyxigt!

 • Nedkyld

  För kyld mat som kan tänkas behöva en extra touch av salt kan du använda din saltsten som serveringsfat. Sushi, tapas, förrätt eller dessert fungerar toppen.

  Lägg saltstenen i frysen en halvtimma eller i kylskåpet en timma och den är redo att servera på!

 • Grava

  Att servera gravad lax på saltsten är riktigt läckert. Vill du göra den själv kan du dessutom smaksätta laxfilén med dill och socker och pressa den mellan två saltstenar. Linda sedan in alltihop i papper och förvara i kylen 1-3 dagar.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer