Brygg riktigt gott!

Enkla knep för godare bryggkaffe

Kaffesmaken är väldigt individuell och kan variera mycket beroende på var, när och hur kaffet dricks. En bra kopp bryggkaffe på morgonen kan till exempel sätta tonen för en hel dag. Här har du knepen som sätter guldkant på vardagen.
Blev det kaffe över? Använd överblivet kaffe som ingrediens.

Majoriteten av oss har en kaffebryggare hemma i köket. En central plats där vi börjar våra morgnar och avslutar middagar. En del kanske tror att bryggaren gör hela jobbet, med bara lite hjälp på traven. Men det finns en hel del som vi kan påverka för att få kaffet att bli ännu godare.

Kaffe i några enkla steg

  1. 1. Förvara mörkt och svalt

    Dina kaffebönor har plockats för hand, på hög höjd i något av länderna runt ekvatorn. Sedan har de rest långt och länge. Så behandla ditt kaffe med kärlek och respekt. Det förtjänar det. Och tänk på att malda kaffebönor är känsliga. Om påsen står öppen förstörs de fina aromerna snabbt. Ha därför kvar kaffet i originalförpackningen och förvara den i en tätslutande burk, gärna i kylen.

  2. 2. Förfukta kaffefiltret

    Ett torrt pappersfilter ger rum för misstag, bokstavligt talat. Det finns nästan alltid kanaler mellan behållare och filter där vatten rinner igenom utan att nudda kaffet, vilket kan göra resultatet blaskigt. Det kan även öka risken för att filtret kollapsar och det kommer kaffesump i kannan. – Blöt filtret innan, lägg det i behållaren och spola under kranen. Det fixerar filtret och suger inte heller upp vatten som är doserat för mängden kaffe.

  3. 3. Dosera rätt

    Ditt kaffe består vanligtvis av en blandning av många olika slags goda bönor. För att det ska smaka så gott som möjligt är det viktigt att du doserar rätt. Använd ett kaffemått eller en rågad matsked per kopp (6-8 g per 1,5 dl). Vill du ha ett starkare kaffe - välj hellre en mörkare rostningsgrad istället för att ta ett extra kaffemått eller två.

  4. 4. Kallt och syrerikt vatten

    Det krävs egentligen bara två ingredienser för att få en kopp kaffe: Vatten och malet kaffe i filtret. Men det spelar stor roll vilken temperatur vattnet har för det slutliga resultatet. – Det ska vara friskt och kallt vatten. Det gör att vattnet värms upp med hjälp av bryggaren. Om vattnet är varmt från början riskerar det att bli för varmt och det försämrar smaken.

  5. 5. Prova något nytt

    Många av oss är vanemänniskor och dricker oftast samma goda kaffe. Men då och då är det helt klart värt att våga prova något nytt. Brukar du brygga ditt kaffe - testa att koka eller använda en pressokanna. Prova att mala dina bönor själv. Dricker du vanligtvis mellanrost så prova ett mörkrostat kaffe. Genom att testa olika beredningsmetoder och rostningsgrader kommer du garanterat upptäcka nya härliga smaker!

  6. 6. Vårda din kaffebryggare

    För att kaffet ska smaka riktigt gott är det viktigt att din bryggare mår bra. Håll den ren och avkalka med jämna mellanrum. Och har du möjlighet så kontrollera temperaturen. Kaffe ska bryggas i hög temperatur för att alla smakämnen ska frigöras. Helst ska vattnet vara mellan 92 och 96 grader. Om du har en bryggare med för låg temperatur är det bättre att koka upp vatten och hälla över kaffet genom en filtertratt.

  7. 7. Blunda och njut

    Kaffe är som sagt ett riktigt hantverk och fungerar väldigt bra som njutningsmedel (även om en del använder det som drivmedel för att bli pigga). Så använd alla dina sinnen. Lukta och smaka. Eller blunda nästa gång du har en varm, väldoftande kopp framför dig. Dröm dig bort till de färggranna Brasilianska kaffeplantagerna, Andernas gröna bergssluttningar eller Mount Kenyas branter. Och njut!

Olika kaffesorter

En enkel espresso, cappuccino eller en flat white? På en kaffemeny hos ett café finns det massor av olika kaffevarianter att beställa. Här nedan ser du de vanligaste, kanske vågar du beställa något nytt nästa gång.

  • Espresso
    Görs i en espressomaskin där hett vatten under högt tryck pressas genom kaffepulvret, 25-35 ml.
  • Ristretto
    En enkel espresso med drygt halva mängden vatten.
  • Lungo
    En espresso som runnit längre tid, en enkel espresso med nära dubbla mängden vatten.
  • Americano
    En espresso + lika mängd hett vatten.
  • Cappuccino
    En enkel espresso, en tredjedel ångvärmd mjölk och en tredjedel skummad mjölk, 150-180 ml.
  • Latte
    Dubbel espresso i ett högt glas fyllt med ångvärmd mjölk med lite mjölkskum på toppen.
  • Flat White
    Dubbel espresso med varm skummad mjölk, serveras i cappuccinokopp.
  • Cortado
    Dubbel espresso med lika mycket varm skummad mjölk.

Två goda klassiker med bryggkaffe

  • Chokladbollar med bryggkaffe

    Chokladbollar med bryggkaffe

    Betyg 3.7 av 5.
    223 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Bakverket vi aldrig tröttnar på. Som går hem hos både stora och små, alla dagar i veckan. Trumvirvel….Chokladbollar! Självklart med den underbara smaken av bryggkaffe, gärna doppade i smält choklad och rullade i kokos.

    Chokladbollar med bryggkaffe
  • Kladdkaka med kaffesmak

    Kladdkaka med kaffesmak

    Betyg 3.4 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Egentligen är ju kladdkaka perfekt precis som den är. Men tänk dig att låta smaken av nybryggt kaffe förgylla denna mörka skönhet och göra den ett snäpp djupare i smaken. Servera med en kopp bryggkaffe.

    Kladdkaka med kaffesmak

Artiklar (1544)

Minska svinnet!

Hållbara kaffetips

Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!

May the Coffee be with you!

Vilken kaffedrickare är du?

Vi vill vidga dina vyer och tipsar om recept som vi tror just din kaffetyp kommer gilla!

Un caffè per favore!

Kaffe som i Italien

Vi ger dig tipsen på hur du njuter av ditt kaffe som en äkta italienare!

Mys i vintermörkret!

Goda kaffedrinkar

En festlig Espresso martini eller värmande Irish coffee? Här hittar du goda kaffedrinkar!

Trixa som en barista!

Så gör du presskaffe!

Lär dig göra riktigt gott presskaffe med vår enkla steg-för-steg guide.