Hoppa till sidans innehåll

Kaffesmaken är väldigt individuell och kan variera mycket beroende på var, när och hur kaffet dricks. Ett hett tips är att du provar dig fram bland tillredningsmetoder, rostningar och blandningar för att hitta en eller flera favoriter!
Här får du fem enkla tips på vad du ska tänka på när du gör kaffe.

Matskola i samarbete med kafferosteriet Löfbergs

Kaffe i fem enkla steg

 • Förvara mörkt och svalt

  Dina kaffebönor har plockats för hand, på hög höjd i något av länderna runt ekvatorn. Sedan har de rest långt och länge. Så behandla ditt kaffe med kärlek och respekt. Det förtjänar det. Och tänk på att malda kaffebönor är känsliga. Om påsen står öppen förstörs de fina aromerna snabbt. Ha därför kvar kaffet i originalförpackningen och förvara den i en tätslutande burk, gärna i kylen.

 • Vårda din kaffebryggare

  För att kaffet ska smaka riktigt gott är det viktigt att din bryggare mår bra. Håll den ren och avkalka med jämna mellanrum. Och har du möjlighet så kontrollera temperaturen. Kaffe ska bryggas i hög temperatur för att alla smakämnen ska frigöras. Helst ska vattnet vara mellan 92 och 96 grader. Om du har en bryggare med för låg temperatur är det bättre att koka upp vatten och hälla över kaffet genom en filtertratt.

 • Dosera rätt

  Ditt kaffe består vanligtvis av en blandning av många olika slags goda bönor. För att det ska smaka så gott som möjligt är det viktigt att du doserar rätt. Använd ett kaffemått eller en rågad matsked per kopp (6-8 g per 1,5 dl). Vill du ha ett starkare kaffe - välj hellre en mörkare rostningsgrad istället för att ta ett extra kaffemått eller två.

 • Prova något nytt

  Många av oss är vanemänniskor och dricker oftast samma goda kaffe. Men då och då är det helt klart värt att våga prova något nytt. Brukar du brygga ditt kaffe - testa att koka eller använda en pressokanna. Prova att mala dina bönor själv. Dricker du vanligtvis mellanrost så prova ett mörkrostat kaffe. Genom att testa olika beredningsmetoder och rostningsgrader kommer du garanterat upptäcka nya härliga smaker!

 • Blunda och njut

  Kaffe är som sagt ett riktigt hantverk och fungerar riktigt bra som njutningsmedel (även om en del använder det som drivmedel för att bli pigga). Så använd alla dina sinnen. Lukta och smaka. Eller blunda nästa gång du har en varm, väldoftande kopp framför dig. Dröm dig bort till de färggranna Brasilianska kaffeplantagerna, Andernas gröna bergssluttningar eller Mount Kenyas branter. Och njut!

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer