Hoppa till sidans innehåll

Traditionen säger att till fisk ska det serveras vitt vin. Men i vissa fall kan det passa alldeles utmärkt, ja kanske till och med bättre med rött vin.

Harriet Tiderman Säfwenberg, Sommelier

Det är inte alltid huvudråvaran som sätter största smakprägel på maten utan lika ofta är det tillbehören som bestämmer vilken dryck som passar bäst till maträtten.

Rött vin kan därför passa alldeles utmärkt till både lax torsk och annan fisk, bara tillbehören anpassas. Naturligtvis är även valet av rött vin viktigt, till dessa rätter bör de allra tyngsta röda vinerna med sträv struktur undvikas, medan däremot röda viner med stor fruktighet och hög syra passar bra. De här röda vinerna är mina hetaste tips till mina receptförslag.

Tipsen är daterade januari 2016

4 röda viner som passar till fisk

 • Castelforte Appassimento

  (6346), Italien 3000 ml (box) 199 kr
  Vinet har smak av svarta vinbär och örter, en balanserad syra och en liten sötma i avslutningen.

 • Masi Bonacosta

  (6998), Italien, 750 ml 95 kr
  Ett vin med stor smak av körsbär och toner av lakrits. Det har hög syra och passar bäst till recepten Tapenadetorsk och Torsk med lufttorkad skinka.

 • Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir

  (6603), Chile, 750 ml 79 kr
  Vinet har smak av hallon och örter det har en hög syra men är inte speciellt strävt vilket gör att det passar bra till Lax med Rödbetstabbouleh och Rosepapparlaxen.

 • Saint Clair

  (16015), Nya Zeeland, 750 ml 119 kr
  Vinet från Nya Zeeland är friskt och har en stor fruktighet med inslag av jordgubbar och örter med svag vanilj i avslutningen. Passar utmärkt till smörgåstårtan, speciellt om smörgåstårtan ingår i en buffé där kanske även andra rätter serveras ett bra allroundvin.

Alkoholfritt till fisk

 • Välj hellre öl än vin!

  Alkoholfria alternativ när det gäller röda viner blir inte så bra till fisken. Här rekommenderar jag istället alkoholfri öl, många av de alkoholfria varianterna passar jättebra till både lax och torsk t ex Clausthaler classic eller Staropramen.