Hoppa till sidans innehåll

Kött, fisk, grönsaker – allt kan få ytterligare en dimension med hjälp av en röklåda och träflis. Vi frågade Scans proffsrökare Morgan Stedt om hur du röker på bästa sätt.

Vill du ha fler tips på grillrecept som passar utmärkt att röka? Utforska alla våra recept till grillen här!

– En vanlig klotgrill fungerar fint! Låt spjället i botten vara helt öppet och det i toppen bara en aning öppet. Ha grillkolen bäddad på ena sidan och röklådan på andra. Det går också att ha röklådan direkt på glöden.

Behöver man en röklåda?

– Det kan vara svårt att veta hur mycket rök som är lagom. Med en röklåda kan man reglera mängden rök; ifall du lägger träflisen direkt på kolen blir det svårare att styra. Men om du testar – börja med en liten mängd flis!

Vilken sorts träflis ska man använda?

– Undvik kådrikt trä, alltså gran och tall, och trä med bark. Det ger en besk smak som man gärna undviker. Annars – testa dig fram! Generellt kan man säga att Hickory och Mesquite ger en kraftigare röksmak och passar till nötkött. Fruktträd passar om du grillar fisk eftersom det ger en mildare röksmak, medan fläsk och fågel går bra ihop med det mesta: pekannöt, whiskey, bok och al, till exempel.

Något annat man bör tänka på?

– Låt det ta tid! Smaken blir bäst om du grillar länge och på låg värme, 80–120 grader. Avsluta med högre värme och pensla på en god glaze.

Röka på grillen - 5 enkla steg

 • Lägg rökspånen i blöt

  Lägg rökspånen i blöt innan du grillar, det ger bättre rökutveckling. Rimma eller grava gärna det som ska rökas innan, det blir mycket bättre smak då.

 • Direkt och indirekt

  Ha en sida på grillen för direkt värme och en för indirekt värme.

  - Lär dig grilla på indirekt värme

 • Direkt på glöden

  Lägg rökflisen direkt på glöden, utan krusiduller. Ett annat sätt är att göra ett foliepaket med flisen i och lägga i glöden, gör hål i foliepaketet så att röken smiter ut.

 • Dags att röka

  Lägg det som ska rökas på den halvan av grillen med indirekt värme. Lägg på locket och ställ in spjället på 100˚C. Lyft locket då och då och kontrollera innertemperaturen på det som röks.

 • Klart för servering

  Lyft bort det rökta och lägg det på ett fat innan servering.

  Avnjut med till exempel en potatissallad med mozzarella.