Hoppa till sidans innehåll

Genom att placera maten rätt i kylskåpet förlänger du hållbarheten avsevärt. Men var nånstans hör egentligen olika matvaror hemma? Här tipsar vi om var i kylen du ska placera maten för att slippa slänga den i onödan.

Alexandra Holm
Dessa tips gäller för de flesta kylskåp. Var i kylskåpet det är som kallast kan också bero på modell och ålder på kylen. Kolla med tillverkaren om du är osäker!

I kylskåpsdörren

Här är det som allra varmast eftersom denna yta påverkas varje gång kylskåpet öppnas. Därför ska du inte ställa värmekänsliga varor som mjölk, ägg, färskpressad juice här. Bäst är att placera läsk, vatten, pastöriserad juice, sylt och mat med hög salthalt eller konserveringsmedel här istället.

På de översta hyllplanen

Detta är den plats i kylskåpet som håller jämnast temperatur. Här bör du bara placera mat som är känslig för kyla. Här kan du med fördel ställa matrester som ska ätas inom ett dygn, mat som inte behöver tillagas, örter samt frukt och grönsaker.

På de nedersta hyllplanen

Här hittar du kylskåpets kallaste plats där mat som tål och bör förvars i kyla trivs bäst. Perfekt för mjölkprodukter, ägg, kött, fisk och färsk juice alltså.

I frukt- och grönsakslådorna

Som namnet antyder är det här platsen där du ska förvara frukt och grönt. Tyvärr är dessa lådor oftast längst ned i kylskåpet vilket kan bli fel för vissa grönsaker som inte gillar kyla. Här kan du läsa mer om hur du bäst förvarar olika frukter och grönsaker.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer