Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Buffélabbet har testat olika sätt att koka ägg. Här visar vi hur du gör för att koka ägg i mikron och 3 andra sätt att koka ägg − i ugn, i vattenkokare och... i diskmaskinen? Japp, det går! Och vi visar hur.

Se även: Mumsiga recept på pocherade ägg 

 

Koka ägg i mikro, så gör du!

  • Exploderar inte ägget?

    Jo, om du gör fel. Här visar vi hur du gör. Det här är mer ett roligt experiment än ett praktiskt koksätt. Känsligheten i tekniken är stor...

  • Först lite pyssel

    Ta en äggkartong, till exempel en liten för 4 ägg. Klipp bort lock och sidoflärp. Om kartongtoppen mellan äggen är hög – klipp av 1 cm.

  • Yoghurtburk som "kastrull"

    Tryck ner kartongen med "mittspetsen" ner i en 1-liters rentvättad yoghurtburk.

  • Picka och fixera ägget

    Picka ett ägg (storlek M) i den trubbiga änden. Ställ ner ägget i kartongen. Klipp till en likadan kartong. Ställ ner den med "mittspetsen" uppåt – som ska ligga i höjd med burkens kant.

  • Fyll på med vatten

    Skär ett kryss mitt i yoghurtburkens lock. Häll ca 7 dl hett kranvatten i burken - upp till ca 2 cm från kanten – håll samtidigt ner kartongen så ägget ligger fixerat på plats. Sätt på locket.

  • Mikra och kyl ner

    Mikra 6 minuter på 400 W. Öppna dörren och låt stå 2 minuter. Lyft upp ägget. Lägg det i kallt vatten och kyl i 2 minuter. Obs! Tänk på att plastburken är väldigt varm.

3 andra sätt att koka ägg

  • Koka ägg i ugn

    När du tillagar äggen i ugn blir vitan väldigt fin och mjuk i konsistensen, inte så gummiartad som den kan bli vid för hård kokning. Är ett bra alternativ när man kokar många ägg eller ändå använder ugnen.

    Gör så här:

    Värm ugnen till 125°. Lägg 4 jämnstora ägg (storlek M) i en ugnssäker form av glas eller keramik. Häll på hett kranvatten så det täcker. Ställ in mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Ta ut och kyl äggen 2 minuter i kallt vatten.
  • Koka ägg i vattenkokare

    Inte så snabb metod, men den funkar! Äggvitan blir väldigt lös och liknar den vid ett så kallat "restaurangägg".

    Gör så här:

    Värm en stor skål av keramik eller glas (drygt 2 liter) med hett kranvatten. Häll av vattnet och lägg i 4 jämnstora ägg (storlek M). Koka upp 1 liter vatten i vattenkokare. Häll på. Täck med en tallrik eller lock. Låt stå 15 minuter. Koka upp 1 liter vatten. Häll på och täck. Låt stå ytterligare 15 minuter. Ta ut och kyl äggen 2 minuter i kallt vatten.
  • Koka ägg i diskmaskin

    Ja, det går faktiskt. Resultatet blir ett "restaurangägg" där gulan är krämig men vitan väldigt tunn och lös. Liknar ett pocherat ägg men med väldigt lite vita kvar.

    Gör så här:

    Lägg 4 jämnstora ägg (storlek S) i en plastask med tätslutande lock. Fyll på hett kranvatten så det täcker. Tryck på locket. Ställ högt i diskmaskinen (som givetvis ska vara välfylld med disk som ska rengöras). Kör maskinen på ett program med 65–70°C värme. Ta ut och kyl äggen i 2 minuter i kallt vatten. Skala bort en bit skal och häll ut ägget, en del av vitan är förmodligen rinnande. Passar att servera i en soppa eller nudelrätt. Obs! Tänk på att plastasken är väldigt varm då den tas ut.