Spårbara bönor, kvarnmalet, havreskum och säsongstänk. Vi tog hjälp av Oskar Garberg, kvalitetsansvarig på Johan & Nyström Kafferostare & Tehandlare, för att ringa in de hetaste kaffetrenderna.

Text: Josephine Carr & Camilla Thörnqvist

Välbryggt kaffe allra viktigast

Nörderiet med själva tekniken är på väg bort. Nu handlar det om att kaffet ska vara välbryggt. För att få bättre kontroll över kvalitén är en bra kvarn att mala sina kaffebönor i ett gott råd.

Köp hela kaffebönor! De håller både bättre och längre samt doftar och smakar så mycket mer.

Tumregeln är sedan att ta cirka 70 gram kaffe per liter vatten. Med en kvarn är det lätt att endast mala så mycket som du ska använda per gång. Hur du sedan brygger det godaste kaffet kan du lära dig mer om i vår kaffeskola. Eller så scrollar du ner och inspireras du av våra goda recept med kaffe – alltifrån barbecuesås till kaffemarinerat fläskkött.

Specialkaffe allt mer efterfrågat

Trenden med specialkaffe blommar ut för fullt i år. Allt fler kaffeälskare vill veta vilken gård kaffet kommer ifrån, hur det odlats och av vem. Tydlig och öppen information borgar för högre kvalitet.

Det här har också påverkat tillväxten av små kafferosterier som varit i det närmaste lavinartad det senaste året. Helst ska kaffet vara lokalrostat och det lilla mikrorosteriet vara bästa kompis med kaffeodlaren.

Får det lov att vara en cappOATccino?

För ett antal år sedan sköljde baristamjölken fram som en vit våg över landets kaféer och kaffebarer. En mjölk särskild framtagen för att skapa det allra krämigaste skummet och som också finns att köpa i en vanlig mataffär.

Men det var då. Nu är det havredrycken som är på frammarsch. I dag finns det specialframtagen havredryck som både smakar gott tillsammans med espresso, och som går alldeles utmärkt att skumma, berättar Oskar. Hos Johan & Nyström kan du exempelvis njuta av en cappOATccino eller en cOatado.

Säsongsbönor och ljusrostat

Enligt trendkänsliga White Guide Café, kaféguiden som listar fler än 300 av Sveriges bästa kaféer, konditorier och kaffebarer är det största genombrottet på kaffefronten att det numera snackas säsong. För det är med kaffebönan som med våra svenska jordgubbar – vi kan inte njuta av alla sorter året om.

Så när ett visst kaffebär har mognat och blivit redo för skörd är det mången kaffenörd som tvår sina händer. Åh, äntligen kenyanskt kaffe! Sedan etiopiskt följt av kaffe från östafrikanska länder och något senare Centralamerika och Brasilien.
kaffebar-940x400
På bilden: Kaffebär som de ser ut före skörd.

Att vi i Sverige inte har hakat på att dricka kaffe i säsong förrän nu har mycket att göra med att vi gillar vår mörkrost, menar författarna till kaféguiden. Lång lagerhållning är lätt att dölja genom hårdrostning. Många mikrorosterier föredrar att ljusrosta kaffet för att få fram de fruktiga, bäriga och eleganta tonerna. Ju längre tid det tar från skörd till kopp, desto mer förlorar dessa i intensitet. Alltså är det bäst att rosta i säsong – och också dricka därefter.

Bättre kaféer och baristor

I dag kan man kalla sig barista efter en tretimmarskurs.
– Min vision är att det skapas en riktig yrkesutbildning på minst två månader med både teori och praktik, så att yrkesstoltheten höjs och vi får fler bra kaféer, önskar Oskar Garberg, som själv hunnit med att erövra både titeln Sveriges bästa barista och nordisk baristamästare.