Hoppa till sidans innehåll

Nygräddade frasiga våfflor, finns det något godare? Något som kanske inte är så kul är att göra rent våffeljärnet efter kalaset… Kanske läge för en ”diskvåffla”? Ta det lugnt, vi listar fyra metoder för rena laggar.

Leena Mägi

Olika typer av våffeljärn kan behöva olika sätt att rengöra dem. Om du har ett belagt våffeljärn räcker det ofta att torka med lite hushållspapper, var rädd om ytan. Är ditt järn av äldre modell utan yta kan andra metoder vara effektivare. Eller om ditt våffeljärn blivit riktigt geggigt och ingrott kan det behöva lite extra kärlek. 

Källa: rengöra.se

Olika rengöringsmetoder

 • Hushållspapper

  Hushållspapper

  Efter sista våfflan, när du dragit ur sladden, lägger du helt enkelt några lager hushållspapper i järnet och stänger det igen. Låt vara så en stund och torka lite extra vid behov.

 • Gör en diskvåffla

  Gör en diskvåffla

  Du rengör helt enkelt järnet genom att göra en så kallad ”diskvåffla”. Diskvåfflan drar själv ut smuts och smak, och ska inte ätas. Bland 1 dl vatten, 4 matskedar salt och 2 deciliter vetemjöl. Grädda smeten precis som en vanlig våffla. Om ditt järn är väldigt smutsigt kan du behöva upprepa proceduren. Torka av med en fuktig trasa efteråt. Klart!

 • Bränn bort smutsen

  Bränn bort smutsen

  Bränn bort allt smuts! Låt våffeljärnet grädda sig själv i några minuter tills smutsen bränns till små kol-bitar (se till att vädra ordentligt och stäng av brandvarnaren). Stäng av och torka ur när våffeljärnet svalnat.

 • Formbröd till flottiga järn

  Formbröd till flottiga järn

  Om du gräddat riktigt smöriga våfflor kan detta knep vara bra att ta till. Lägg 1-2 st. formbrödskivor i våffeljärnet och grädda de som toast – brödet drar åt sig fukt och fett som annars kan vara svårt att få bort utan diskmedel.