Hoppa till sidans innehåll

Den finns mängd olika chilisorter, från mild pimiento till rejält het habanero. Det som skiljer dem åt är koncentrationen av ämnet capsaicin − ju högre halt desto hetare chili. Vidga dina heta vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya smakupplevelser!

Text: Therese Elgquist

Hettan i chili mäts i Scovillegrader och det är halten av ämnet capsaicin som avgör var på skalan en viss chilepeppar hamnar. Från milda till heta − här är några av de allra vanligaste, och mest användbara, sorterna till matlagning. Lite längre ner hittar du några av våra heta recept!

Torkad chili tar fram nya smaker

Vid torkning av chili kommer nya smaker fram och en tydligare sötma framträder. Det gör att torkad chili är både stark och söt på samma gång, vilket ger en fyllig och rund smak i all slags matlagning. Namnen på chilepepparfrukterna ändras i torkad form. Ancho är en torkad röd poblano och chipotle är en rökt och torkad jalapeño.   

6 vanliga chilisorter

 • Pimiento de padrón

  Pimiento de padrón

  Mild i smaken och ett utseende som påminner om grön paprika i miniformat. Men se upp − en på tusen sägs vara superhet! Stek mjuka i olivolja, strö över flingsalt och bjud som tapas, precis som i Spanien.

 • Spansk peppar

  Spansk peppar

  Medelstark, finns både som grön, orange och röd. Den gröna har en mer omogen smak än den röda som är sötare. Ger bra chilismak till grytor och såser utan allt för mycket hetta. Passar även bra att hacka ner i marinader och salsor.

 • Kajennpeppar

  Kajennpeppar

  En hetare chilisort som används i matlagning mest i torkad och malen kryddform. Passar bra i en rubb eller att hetta till köttfärsrätter med.

 • Jalapeño

  Jalapeño

  Medelstark till mycket stark. Beroende på hur mogen den är skiftar skalets färg från grön till röd. Den gröna är vanligast ute i handeln. Jalapeño används främst till varm matlagning där den ger ett hett sting, exempelvis i en chili con carne.

 • Piri piri

  Piri piri

  En av de minsta chilisorterna. Samtidigt en av de starkare och bör därför användas varsamt. Vanlig i portugisisk matlagning. God i kryddiga grytor och såser.

 • Habanero

  Habanero

  En av de absolut starkaste chilisorterna. Frukten finns som grön, orange och röd beroende på mognadsgrad. Är känslig mot värme och gör sig därför bäst rå, exempelvis hackad i en marinad eller som smaksättare i en fruktig salsa.