Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Vilken grill är snällast mot miljön? Och hur är det egentligen med tändvätska? Visst kan du grilla mer miljövänligt – det gäller bara att göra medvetna val.

1. Välj grill

De bästa alternativen för miljön är kol- och elgrill. Gasol är en fossil petroleumprodukt som släpper ut växthusgasen koldioxid som påverkar klimatet när den förbränns. Ska du på utflykt är en bärbar kolgrill alltid ett bättre val än en engångsgrill. Ska du använda en engångsgrill – se till att den är FSC-märkt. Den betyder att du kan vara trygg med att träet kommer från ansvarsfullt skötta skogsbruk.

2. Välj mat

Grönt

Grilla grönt

Välj gärna att grilla vegetariskt oftare, gärna svenskt och närodlat – sommaren är ju en härlig säsong för våra egna råvaror.

Här hittar du våra vegetariska grillrecept.

Fisk

Se till att i första hand välja MSC-märkt fisk som garanterar att den kommer från ett välskött och uthålligt fiske. När det gäller odlad fisk, som lax, se efter KRAV- eller ASC-märkta alternativ.

Här hittar du grillrecept med fisk.

Kött

Variera dina val av kött välj helst ekologiskt eller svenskt naturbeteskött som hjälper till att hålla våra ängar och hagar öppna. En mindre del av måltiden bör bestå av kött – fyll tallriken med grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Toppa din måltid med det grillade köttet.

Här hittar du alla grillrecept med kött.

3. Välj grillkol och briketter

Tänk på att välja kol och briketter som är märka med FSC (Forest Stewardship Council), den kommer från skogsbruk som är ansvarsfullt skötta. Välj också grillkol som är SIS-märkt, vilket innebär att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat.

4. Tänd grillen

Undvik tändvätska som innehåller paraffin, det är en fossil oljeprodukt som bildar växthusgasen koldioxid när den förbränns. Om du vill använda tändvätska – välj en produkt som är baserad på etanol.

Du måste inte tända grillen med tändvätska, som tur är finns fullgoda alternativ. Tändrör/skorstenständare kräver ingen tändvätska alls, och gör dessutom så att grillkolen blir fortare redo för grillningen. Eltändare är också ett bra alternativ (särskilt om du använder förnybar el) samt miljömärkt tändpapper med stearin som bas.

 

Eltändare

En eltändare är ett miljövänligt val.

5. Rengöring och avfall

När du grillat klart, sätt ett lock på grillen och kväv elden så kan du återanvända grillkolet om det inte brunnit ner helt. Briketter är ofta enklare att återanvända eftersom de inte är lika porösa som kol, och brinner ner långsammare. Lägg den använda och svalnade kolen i en plastpåse och skaka så att askan faller av innan du använder kolen igen.

Gör dig av med grillkolen

Släng inte använd grillkol i naturen! Oftast sorteras kolen i brännbart men i vissa kommuner vill man att grillkol läggs i grovsoporna. Kolla vad som gäller i din kommun för säkerhets skull.

Engångsgrill – inte i naturen

Engångsgrillar ska källsorteras efter att de använts. Det vill säga: släng papper i tidningsåtervinningen, wellpapp i kartongåtervinningen, galler och metall i metallåtervinningen samt plasten i plaståtervinningen.

Rengöra grillen

Passa på att rengöra grillgallret när det fortfarande är varmt, då går det lättare att få det rent. Använd en mässingsborste så skadar du inte grillgallret. Om du behöver använda diskmedel, välj en miljömärkt produkt.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer