Vilken grill är snällast mot miljön? Hur är det egentligen med tändvätska? Vad kan man använda istället för aluminiumfolie? Och vad ska en lägga på grillen? Här är våra bästa tips för en miljövänlig grillsommar!

Obs! Under sommaren kan det vara förbjudet att grilla på grund av brandrisk. På msb.se kan du se vad som gäller där du befinner dig.

 • Välj grill

  De bästa alternativen för miljön är kol- och elgrill. Gasol är en fossil petroleumprodukt som släpper ut växthusgasen koldioxid som påverkar klimatet när den förbränns. Ska du på utflykt är en bärbar kolgrill alltid ett bättre val än en engångsgrill. Ska du använda en engångsgrill – se till att den är FSC-märkt. Den betyder att du kan vara trygg med att träet kommer från ansvarsfullt skötta skogsbruk.

 • Välj grillkol och briketter

  Tänk på att välja kol och briketter som är märka med FSC (Forest Stewardship Council), den kommer från skogsbruk som är ansvarsfullt skötta. Välj också grillkol som är SIS-märkt, vilket innebär att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat.

 • Tänd grillen

  Undvik tändvätska som innehåller paraffin, det är en fossil oljeprodukt som bildar växthusgasen koldioxid när den förbränns. Om du vill använda tändvätska – välj en produkt som är baserad på etanol.

  Du måste inte tända grillen med tändvätska, som tur är finns fullgoda alternativ. Tändrör/skorstenständare kräver ingen tändvätska alls, och gör dessutom så att grillkolen blir fortare redo för grillningen. Eltändare är också ett bra alternativ (särskilt om du använder förnybar el) samt miljömärkt tändpapper med stearin som bas. Och visste du att du nachos är förvånansvärt bra att tända grillen med?

  Lästips: 3 sätt att tända grillen utan tändvätska

 • Rengöring och avfall

  När du grillat klart, sätt ett lock på grillen och kväv elden så kan du återanvända grillkolet om det inte brunnit ner helt. Briketter är ofta enklare att återanvända eftersom de inte är lika porösa som kol, och brinner ner långsammare. Lägg den använda och svalnade kolen i en plastpåse och skaka så att askan faller av innan du använder kolen igen.

  Gör dig av med grillkolen

  Släng inte använd grillkol i naturen! Oftast sorteras kolen i brännbart men i vissa kommuner vill man att grillkol läggs i grovsoporna. Kolla vad som gäller i din kommun för säkerhets skull.

  Rengöra grillen

  Passa på att rengöra grillgallret när det fortfarande är varmt, då går det lättare att få det rent. Använd en mässingsborste så skadar du inte grillgallret. Om du behöver använda diskmedel, välj en miljömärkt produkt.

 • Undvik aluminiumfolie

  Det är varken är bra för miljön eller kroppen. Använd bakplåts- eller smörpapper istället när du ska grilla foliepaket! Lägg pappret i blöt först så klarar det värmen på grillen bra utan att börja brinna.

Välj mat

 • Grilla grönt

  Grilla grönt

  Välj att grilla vegetariskt ofta, gärna svenskt och närodlat – sommaren är ju en härlig säsong för våra egna råvaror.

  - Alla våra lakto-ovo vegetariska recept

 • Grilla fisk

  Grilla fisk

  Se till att i första hand välja MSC-märkt fisk som garanterar att den kommer från ett välskött och uthålligt fiske. När det gäller odlad fisk, som lax, se efter KRAV- eller ASC-märkta alternativ.

  - Alla våra recept på grillad fisk

 • Grilla kött

  Grilla kött

  Variera dina val av kött välj helst svenskt naturbeteskött som hjälper till att hålla våra ängar och hagar öppna. En mindre del av måltiden bör bestå av kött – fyll tallriken med grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Toppa din måltid med det grillade köttet.

  - Alla recept på grillat kött