Tips: Undrar du hur länge råvarorna håller? Läs mer här!
Hitta direkt:
Förvara frukt och grönsaker
Förvara kött och fisk
Förvara torrvaror och nötter
Förvara olja
Förvara mejeriprodukter och ägg
Förvara övrigt
Frukt och grönsaker
De allra flesta frukter och grönsaker trivs bäst i kylskåpet, men banan, avokado och ananas är exempel på livsmedel som inte ska förvaras i kylskåp utan i rumstemperatur, eftersom de är känsliga för köldskador. Potatis är ömtålig eftersom det giftiga ämnet solanin kan bildas om den läggs i ljus eller skadas, den bör därför förvaras mörkt, svalt (exempelvis i kylskåp) och skyddas mot stötar.
Förvara ananas
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara apelsiner
I kylskåp
Förvara aprikos
I kylskåp
Förvara aubergine
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara avokado
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara bananer
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara basilika
I rumstemperatur
Förvara blomkål
I kylskåp
Förvara blåbär
I kylskåp
Förvara broccoli
I kylskåp
Förvara brysselkål
I kylskåp
Förvara champinjoner
I kylskåp
Förvara chili (färsk)
I kylskåp
Förvara citron
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara färska örter
I kylskåp
Förvara grapefrukt
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara groddar
I kylskåp
Förvara gurka
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara hallon
I kylskåp
Förvara ingefära
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara jordgubbar
I kylskåp
Förvara jordärtskockor
I kylskåp
Förvara kiwi
I kylskåp
Förvara kål
I kylskåp
Förvara körsbär
I kylskåp
Förvara lime
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara lök (gul och röd)
I kylskåp
Förvara mango
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara morötter
I kylskåp
Förvara nektariner
I kylskåp
Förvara palsternacka
I kylskåp
Förvara paprika
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara passionsfrukt
I kylskåp
Förvara persikor
I kylskåp
Förvara plommon
I kylskåp
Förvara potatis
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara purjolök
I kylskåp
Förvara päron
I kylskåp
Förvara rotfrukter
I kylskåp
Förvara rädisor
I kylskåp
Förvara rödbetor
I kylskåp
Förvara sallad
I kylskåp
Förvara salladslök
I kylskåp
Förvara sparris
I kylskåp
Förvara spenat
I kylskåp
Förvara sötpotatis
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara tomater
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara vindruvor
I kylskåp
Förvara vitlök
I kylskåp
Förvara zucchini
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara äpplen
I kylskåp
Kött och fisk
Förvara kött
I kylskåp, på den kallaste platsen, särskilt noga är det med exempelvis köttfärs
Förvara fisk
I kylskåp, på den kallaste platsen, särskilt noga är det med exempelvis rå fisk och skaldjur
Torrvaror och nötter
Förvara gryn
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara mjöl
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara nötter
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara pasta
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara ris
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara socker
Svalt eller i rumstemperatur
Olja
Oljor kan förvaras i rumstemperatur, men bör stå mörkt för att undvika att fettet härsknar. Ställ inte oljan nära spisen eller ovanpå kylen, där är nämligen temperaturen högre vilket gör att fettet härsknar fortare. Om oljor förvaras svalt eller i kylskåp håller de längre än i rumstemperatur.
Förvara olivolja
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara kokosolja
Svalt eller i rumstemperatur
Mejeri och ägg
Förvara crème fraiche
I kylskåp
Förvara filmjölk
I kylskåp
Förvara grädde
I kylskåp
Förvara gräddfil
I kylskåp
Förvara kokta ägg
I kylskåp
Förvara mjölk
I kylskåp
Förvara ost
I kylskåp
Förvara parmesan
I kylskåp
Förvara yoghurt
I kylskåp
Förvara ägg (råa)
I kylskåp, svalt eller i rumstemperatur
Övrigt
Förvara bröd
I rumstemperatur
Förvara jordnötssmör
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara kaffe
I kylskåp eller svalt
Förvara knäckebröd
I rumstemperatur
Förvara maräng
Svalt eller i rumstemperatur
Förvara surdegsbröd
I rumstemperatur