Att behöva slänga fisk är aldrig roligt men eftersom det är en känslig råvara är det tyvärr lätt hänt. Här tipsar vi om hur du ska förvara fisken för att undvika matsvinn av denna älskade proteinkälla.

Alexandra Holm
Tänk på att titta, lukta och smaka på fisken vid dess bäst-före-datum!

5 tips för smartare förvaring av fisk

 • Handla fisken sist!

  Fisk och skaldjur är som bäst när du köper dem i butiken och blir sedan sämre tills de tillagas. Det beror på höga temperaturer, ljus och syret i luften som fisken utsätts vilket bryter kylkedjan. Ett smart sätt att undvika detta är att köpa fisken sist när du handlar så att den inte hinner bli varm innan du kommer hem och kan lägga den i kylen.

 • Förvara fisken kallt

  Fisken ska in i kylskåpet så fort som det är möjligt när du handlat den. Förvara fisk på den kallaste platsen i kylskåpet, särskilt noga är det med rå fisk och skaldjur som är extra känsliga. Mät gärna med en termometer på olika platser i kylen för att hitta den plats som är absolut kallast.

 • Vakuumförpacka fisken

  Om du öppnar en förpackning med fisk och vill spara en del av innehållet, är det bäst att vakuumpacka produkten i vakuumpåsar. Detta gör att produkten håller bättre på grund av att vakuumet tar bort syret i påsen.

 • Frys in fisk på rätt sätt

  Att frysa in fisk går bra att göra om du inte hinner äta den. Tänk bara på att frysa in den på rätt sätt genom att vakummförpacka fisken för att få bort luften innan du lägger in den i frysen. Annars fryser fisken sönder och blir frystorkad.

 • Ha med en kylväska till fisken när det är varmt

  Ha med en kylväska till affären eller bilen när du handlar under sommaren när det är varmt för att undvika att bryta kylkedjan. Ju varmare råvaran blir desto kortare tid håller den. Fisk ska förvaras i max 4 grader, gärna lägre för att behålla sin kvalitet och hållbarhet.