Hoppa till sidans innehåll

Under påskveckan äter vi runt två tusen ton ägg idag och bara under påskaftonskvällen beräknas det gå åt hela sex miljoner ägg i timmen i västvärlden! Hur kommer det sig egentligen att vi äter dessa mängder ägg under påsken?

Eggs Benedict, äggröra eller en kryddig omelett? Stilla suget med något av alla våra goda äggrecept!

Varför just ägg?

Att äta ägg under påsken är en tradition i de flesta länder i västvärlden. I kristendomen är ägget är en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på påskdagen. Att påsken blivit den stora ägghelgen beror dels på att det var förbjudet att äta ägg under den fyrtio dagar långa fastan före påsk och dels på att dagarna började bli ljusa igen. Detta var en signal till hönsen att det var dags att börja värpa igen efter vintermörkret. Då man inte ätit ägg under fastan skapades på så sätt ett äggöverskott till påsken och man kunde äta i princip hur många ägg man ville, vilket förstås var en lyx!

Äggmålning som tradition

På medeltiden bar folk med sig korgar med dekorerade ägg till kyrkan för att låta prästen välsigna dem. Färgningen var ett sätt att markera äggens stora betydelse. Man gav målade ägg som gåva till nära och kära och andra betydande personer.

Senare i historien kom konstgjorda ägg i exempelvis glas och porslin. I dag är det oftast ett pappägg fyllt med godis som vi ger bort, men traditionen att smycka kokta ägg genom att måla dem lever kvar som ett pyssel som passar både stora och små.

Påskmiddagstips!

  • Recept för alla smaker

    Välj och vraka bland alla våra goda och påskiga recept här!