Hoppa till sidans innehåll

Ruskigt sugen på en kladdkaka men du har ingen kakao hemma? Men så bra då att vi har en massa tips på vad du kan använda istället för kakao.

Elin Nordström/Elina Kantelinen Brandt

 • Mörk choklad

  Det är ingen fara på taket om det visar sig att du inte har någon kakao hemma. Du kan lika gärna ta mörk choklad. Om du vill baka en kladdkaka eller brownies kan du tänka så här: 1 msk kakao=1-2 rutor choklad. Men det är inte så noga. Om du älskar choklad så kan du gott lägga till lite extra.

  Tänk på det här: Om du byter ut kakao mot choklad så smält chokladen i antingen smält smör eller smält chokladen i en bunke över ett vattenbad eller i micron (viktigt att inte bränna chokladen, choklad bränns väldigt lätt). Med choklad i smeten blir konsistensen mer kompakt, och du kan behöva se över mängden mjöl i receptet.

 • Gör havrebollar istället

  Istället för chokladbollar kan du testa att göra havrebollar och då kan du byta ut kakaon mot exempelvis Oboy.

  Tänk på det här: Oboy innehåller socker. Det går att byta ut mot Oboy men konsistens och smak blir inte samma som med kakao om det är stora mängder. Till exempel kladdkaka blir sötare, naturligtvis ljusare och kan behöva längre tid i ugnen på grund av större sockermängd.

Gottiga grejer utan kakao

 • Vegansk kladdkaka

  Drömmen att få äta den här till trefikat! Den här kladdiga chokladkakan gjord på choklad, mjölkfritt margarin och nötdryck lämnar ingen kladdkakesugen missnöjd.

  - Vegansk kladdkaka

  Spara

 • Mintchokladtårta med after eight

  Gillar du mintsmakande choklad så kommer du att älska den här tårtan. Det bästa av allt: Den har en kladdig botten!

  - Mintchokladtårta med after eight

  Spara

 • Kladdkaka med choklad

  En kladdkaka med smält choklad istället för kakao - drömmen för alla chokladälskare! Välj om du vill lyxa till kladdkakan med en glasyr på mörk choklad och kaffe också, eller ha den precis som den är med en klick grädde. Den här kakan är också perfekt som glutenfri chokladtårta.

  - Kladdkaka med choklad

  Spara