ÖVER 60 MIN | Medel

Kladdkaka med choklad

En kladdkaka med smält choklad istället för kakao - drömmen för alla chokladälskare! Välj om du vill lyxa till kladdkakan med en glasyr på mörk choklad och kaffe också, eller ha den precis som den är med en klick grädde. Den här kakan är också perfekt som glutenfri chokladtårta.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 14 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Kladdkaka: Smält smöret i en 2 liters kastrull (för 14 bitar). Bryt ner chokladen i bitar och låt den smälta. Rör till en blank smet. Ta bort från värmen. Vispa ner sockret och äggen tills allt är jämnt blandat.
  3. Smörj en springform 24 cm i diameter (för 14 bitar) och häll i smeten. Grädda i ca 13 -15 min och låt svalna innan du tar ut den ur formen.
  4. Glasyr: Koka upp grädden i en liten kastrull. Tillsätt chokladen i små bitar och låt smälta. Rör hela tiden. Tillsätt sirap, kaffe och smör och vispa till en slät kräm. Klä en bricka med bakplåtspapper och ställ dit kakan. Bre över glasyren jämnt och snyggt och ställ i kylen tills allt stelnat.
  5. Till servering: Garnera tårtan med färska bär och servera med vispad grädde.

För alla

Fri från gluten men innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, choklad och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, choklad, och grädde till mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Receptet har uppdaterats okt 2020.

Ingredienser

Portioner: 14 bitar
Kladdkaka
  • 100 g smör
  • 200 g mörk choklad (70%)
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
Glasyr
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad
  • 1 msk sirap
  • 1 espresso (à ca 3cl)
  • 1 msk smör
Till servering
  • färska bär
  • vispad grädde