Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Här reder vi ut vad som gäller och tipsar om hur du får maten att hålla längre. Och listar vilka livsmedel som du faktiskt bör se upp med.

Elin Nordström/Juliana Alonso

Bäst före-datum

Det här är en rekommendation från tillverkaren och berättar hur länge tillverkaren garanterar att produkten behåller sina egenskaper som exempelvis ätkvalitet (smak, färg och konsistens etc) och innehåll av bakterier och andra mikroorganismer. Men maten håller ofta även efter det utan att bli dålig eller farlig; beroende på livsmedel kan det faktiskt röra sig om flera månader.

Bäst före-datumet gäller oöppnade förpackningar. Tillverkaren märker ibland ut hur länge en vara håller efter att förpackningen har blivit bruten och hur den bäst ska förvaras, exempelvis ”öppnad förpackning förvaras i kyl i 3-5 dagar”. Också detta är en rekommendation, ibland håller varan lite längre. Titta, lukta och smaka en liten bit – dina sinnen avgör i många fall om maten har påverkats.  

Läs också: Rester - så minskar du matsvinnet

Sista förbrukningsdag 

Efter att en vara har passerat sista förbrukningsdagen betyder det att livsmedlet ofta är en direkt hälsorisk. Sista förbrukningsdag används för känsliga varor som köttfärs, rått kött, fisk, skaldjur och fågel samt ibland även gravade och rökta produkter.  Släng varor som har passerat detta datum. Precis som för bäst före-datumet gäller sista förbrukningsdag oöppnade förpackningar. 

Läs också: Klimatguidade recept

Håll kallt i kylen 

Du kan få längre hållbarhet på dina kylvaror om du håller kallt i kylen (2-4°C brukar vara lagom för färskvaror) och inte har dem framme i rumstemperatur längre än nödvändigt. Använd helt rena skedar, knivar etc – och använd inte samma verktyg till olika produkter. Undvik att ta i maten med händerna om det går. 

Läs också: Vad är rescuid fruit?

Håller längre än du tror

 • Mjölk

  Mjölk och flera andra mejeriprodukter är exempel på livsmedel som för det mesta har betydligt längre hållbarhet än vad datumet för bäst före-dagen anger. Det datumet är satt utifrån att mjölken förvaras vid en maxtemperatur på 8°C. Förvarar du den vid en lägre temperatur så har den betydligt längre hållbarhet.

 • Ägg

  Ett ägg har en hållbarhet på 28 dagar från värpdagen. Men om du förvarar det i kylskåp med den spetsiga delen nedåt så blir hållbarheten 2-3 månader. En annan regel att ha i bakhuvudet är att 1 dag i rumstemperatur motsvarar 4 dagar i kylskåpet. Ett gammalt ägg blir dessutom mer lättskalat och ger en finare maräng. Kokta ägg håller ganska många dagar i kylen, men så fort skalet skadats eller ägget skalats är det en känslig produkt som ska ätas inom ett par dagar.

 • Torrvaror

  Torrvaror som mjöl, pasta, flingor och ris håller också ofta långt efter bäst före-dagen.

 • Socker och sirap

  Syftet med socker och sirap, förutom att ge söt smak, är att konservera. Vid rätt förvarning har de betydligt längre hållbarhet än det bäst före-datum som står på förpackningen.

 • Hårdost

  Hårdost håller länge. Om osten har synligt mögel – skär bort det och ett par extra centimeter runt det mögliga.

Se upp med dessa!

 • Gravad- och kallrökt lax och vakuumförpackade charkpålägg

  I vakuumförpackad gravad eller kallrökt lax och vakuumförpackade charkpålägg finns risk för att listerabakterier växer till. Särskilt gravida och personer med nedsatt immunförsvar ska vara försiktiga med denna typ av produkter, men nytillagade kallrökta och gravade produkter går bra, enligt Livsmedelsverket. Det går också bra att äta om livsmedlet först hettas upp till minst 70°C, eftersom listeriabakterierna dör vid den temperaturen.

 • Lagad mat

  Kyl snabbt ner lagad mat efter tillagning. Särskilt känsligt är kokt ris. Tar det för lång tid att kyla ner riset finns det risk för tillväxt av bakterier som orsakar magsjuka. Ett bra sätt att kyla ned är att placera kastrullen eller grytan i ett vattenbad med iskallt vatten, rör om då och då. Eller att kyla ner maten utomhus kalla höst- och vinterdagar.

 • Kall färdigmat

  Mat med kött/fisk/fågel som inte ska hettas upp är känslig eftersom eventuella bakterier inte kommer att dö. Det kan vara smörgåsar, sallader, röror, patéer och pastejer. Var extra försiktig med dessa, om du är osäker så ska du kasta varorna.

 • Sylt och marmelad

  Sylt och marmelad med synligt mögel ska slängas. Det räcker inte med att skrapa bort det synliga möglet utan hela innehållet i burken ska slängas.

 • Bröd

  Bröd med synligt mögel på ska man inte äta utan kasta.

 • Inläggningar

  Oliver, sill och rödbetor håller ganska länge, men en förutsättning är att du inte stoppat ner en sked eller gaffel som inte är helt ren. Öppnade burkar ska förvaras i kylskåp även om de inte har varit kylvaror innan.

 • Majonnäs

  Både majonnäs samt röror och sallader som innehåller majonnäs kräver lite extra uppmärksamhet. Se till att dessa produkter förvaras kallt, och inte står framme i rumstemperatur någon längre stund.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer