3 frågor om chili
Varför smakar chili starkt?
All chili innehåller ämnet kapsaicin som aktiverar smärt- och värmereceptorn TRPV1. En intensiv känsla av värme sprider sig – liksom en upplevelse av smärta som vi i varierande grad är rustade för.
Hur kontrollerar man hettan i chili?
Hettan går att kontrollera på flera sätt. Skär man bort placentan, de vita hinnorna som fröna sitter fast på, försvinner en del av styrkan. Eller så sticker man på indiskt manér hål i chilifrukten med en nål eller gaffel, och fiskar upp den ur grytan när rätten nått önskad styrka. Blir det ändå för mycket så dämpar kolhydrater som bröd, pasta eller ris liksom mejeriprodukter elden i gommen.
Vilka smaker passar bra med chili?
Bland de smaker som gifter sig fint med chili märks olivolja, citrus, ingefära, koriander, spiskummin, vitlök, lök, bönor, tomat, kokosmjölk och kakao.