Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Vi presenterar nio sorters chili som är vanligt förekommande och hur starka de är! Missa inte våra goda recept där chili får spela huvudrollen.

Tips: Här hittar du massor av heta chili-recept!

Här presenterar vi nio vanligt förekommande chilisorter och anger dess styrka på det sätt som är vanligast i svensk handel, på en skala från 1 till 10.

  • PIMIENTO DE PADRON

    PIMIENTO DE PADRON

    En mild chilifrukt från Spanien som i smaken påminner om omogen paprika och är godast att äta tillagad. Man brukar säga att var tionde chili är stark.
    Styrka: 1–2 (med vissa undantag som går upp till 5).

  • ANCHO CHILI

    ANCHO CHILI

    Chili med söt och mild smak. Används med fördel i soppa eller gryta, men passar även bra i desserter med choklad.
    Styrka: 2.

  • CHIPOTLE

    CHIPOTLE

    En rökt chili som oftast görs av jalapeño. Har en fyllig, het och rökig smak och passar bra till bland annat vilt och fläskkött.
    Styrka: 4.

  • GRÖN, GUL OCH RÖD PEPPAR

    GRÖN, GUL OCH RÖD PEPPAR

    Namnet uppstod när Christopher Columbus, på jakt efter peppar i Indien, i stället upptäckte chilin i Västindien. Peppar och chili är inte släkt, men får finna sig i att vara utbytbara namnmässigt. Precis som när det gäller paprika så har den gröna mest beska, medan den röda är sötast.
    Styrka: 4–5.

  • JALAPEÑO

    JALAPEÑO

    En av världens mest kända chilisorter, med mexikanskt ursprung. Används färsk, picklad eller rökt.
    Styrka: 5.

  • CAYENNE

    CAYENNE

    En av de mest använda chilifrukterna i matlagning. Färgen är vanligtvis röd men förekommer även som mörkröd och grön. Vanligast är att man torkar och gör pulver av den.
    Styrka: 6.

  • TORKAD AJI AMARILLO

    TORKAD AJI AMARILLO

    Betyder gul chili och smaken har drag av mango. Används färsk i den peruanska fiskrätten ceviche, men finns också torkad och som paste.
    Styrka: 7.

  • PIRI PIRI

    PIRI PIRI

    Piri piri eller Bird’s Eye som de även kallas är små, mycket heta gröna eller röda chilifrukter.
    Styrka: 9.

  • HABANERO

    HABANERO

    En liten rund chilifrukt med en het och fruktig smak. Används ofta i såser, marinader och olika salsor.
    Styrka: 9–10.

5 chili-recept

  • Inlagda jalapeños

    Inlagda jalapeños

    Inlagd chili är ett supergott tillbehör till exempelvis tacos! Det klassiska valet är att pickla jalapeño, men man kan egentligen ta vilken chilisort som helst, eller blanda olika typer av chili.

    - Inlagda jalapeños

    Spara

  • Tabascosås

    Tabascosås

    Att göra egen tabasco är ingen konst! Tabascosåsen görs på chilifrukter, till exempel Tabasco eller Malawi Birdseye, som kokas upp och mixas tillsammans med vitvinsvinäger och salt. En god och riktigt het sås, perfekt till maträtter som behöver en extra knuff!

    - Tabascosås

    Spara

  • Jalapeño poppers

    Jalapeño poppers

    Fyllda och friterade jalapeños blir ett härligt hett tilltugg eller snack, perfekt som plockmat. Jalapeñon fylls med en röra av färskost, riven ost, lime och chili och paneras sedan i ströbröd för en krispig yta.

    - Jalapeño poppers

    Spara

  • Himlabackens chilikakor

    Himlabackens chilikakor

    Kombinationen sött och hett är en vinnare! Dessa söta havrekakor med citron och chili har ett härligt sting i den heta eftersmaken, och är perfekt att tugga på till eftermiddagskaffet eller kvällsteet.

    - Himlabackens chilikakor

    Spara

  • Chilipaste

    Chilipaste

    Milda chilifrukter mixas ner till en kräm tillsammans med vitlök och olja. Pasten är god att ha som smörgåspålägg, på ostkexen eller snittarna, eller som en smarrig lagom het dipp.

    - Chilipaste

    Spara

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer