Kika på framtidens matsystem

ICA-Växa

Hur kommer det sig att Sverige har ett av världens bästa jordbruk, men växtbaserad mat produceras främst utanför vårt avlånga land? Det undrade vi också, och startade initiativet ICA-Växa med målet att göra mer svenskproducerad, växtbaserad, klimatvänlig och jättegod mat.

Växtbaserad mat från Sverige

Initiativet ICA-växa vill plocka hem produktionen av växtbaserad mat till Sverige - så ingen behöver välja mellan att stötta svenskt lantbruk och växtbaserat. Detta kommer även vara en stor och viktig del i vår klimatambition om halverat klimatfotavtryck från kunders inköp av livsmedel till 2030.

Varför?

  • Växtbaserad mat är en av de viktigaste förändringarna för att skapa ett hållbart matsystem.
  • Svensk livsmedelproduktion skapar arbetstillfällen, minimerar transporter och stärker den cirkulära ekonomin.
  • Detta är en stor och viktig del i ICAs klimatambition om halverat klimatfotavtryck från kunders inköp av livsmedel till 2030.

 

Hur?

  • En samverkande värdekedja!
  • ICAs handlare kan köpa in lokala produkter direkt från lokala matproducenter.
  • Genom ICAs & LRFs orderportal där man kan koppla samman över 550 producernter med hanlare runt om i landet.
  • Stötta innovatörer inom livsmedelsområdet att nå skalbarhet

 

Vad är ICA-Växa?

Vårt initiativ att öka andelen svenskproducerad, växtbaserad och god mat med fokus på att stödja produktutveckling och uppskalning av hållbar växtbaserad mat

 

ICA-växa är ett initiativ som ska öka produktionen av växtbaserad och svenskproducerad god mat. Målet är att man ska kunna stötta svenskt lantbruk, äta klimatsmart och gott i varje växtbaserad tugga.

 

Växtbaserad mat är den viktigaste förändringen för att skapa ett hållbart matsystem. Därför vill vi plocka hem produktionen av växtbaserad mat till Sverige - så ingen behöver välja mellan att stötta svenskt lantbruk och klimat. Detta kommer även vara en stor och viktig del i vår klimatambition om halverat klimatfotavtryck från kunders inköp av livsmedel till 2030.

 

Samarbete är A och O!

 

För att främja konsumtion och produktion av svensk, växtbaserad mat och skapa märkbar förändring måste hela värdekedjan samverka. En stor styrka är att ICAs handlare kan köpa in direkt från lokala matproducenter och många handlare är engagerade i att öka utbudet av lokalt i sina butiker. För att förenkla det lokala ekosystemet och öka andelen lokala produkter i butikerna har ICA, i nära samarbete med LRF, bland annat skapat en orderportal där man kopplat samman över 550 producenter med handlare runt om i landet.

 

Initiativet ska främja lokala ekosystem mellan ICA-handlare, lokala producenter och entreprenörer

Artiklar Visar 1697 stycken

Godaste vörtbrödet

Julbröd!

Om du älskar vörtbröd ska du absolut baka den här goda varianten på vörtbrld med russin.

Guide till färskost

Guide!

Men vad skiljer olika sorter av färskost åt och vad kan färskostarna användas till? Vi guidar dig!

Fakta om björnbär

Sommarens bär

Lär dig mer om sommarens favoritbär björnbär och få intressanta fakta och goda recept.

Rödbetor - säsong och recept

14 favoriter

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!