5 sätt att stötta bönderna

Så kan du hjälpa till!

Det finns många anledningar till att välja svensk mat. Smaken, kvalitén och lägre klimatavtryck, men också för att säkra Sveriges jordbruk. Genom att köpa svensk mat hjälper du bönderna att hålla sina verksamheter vid liv.
Läs mer: 15 anledningar att välja svensk mat

Det här kan du göra för att stötta bönderna:

  1. 1. Välj svenska råvaror

    Välj svenska råvaror när du har möjlighet. Det gynnar både bonden, samhället och miljön!

    Läs mer: 15 anledningar att välja svenskt i butiken

  2. 2. Fråga på restaurangen

    Visa att det spelar roll genom att fråga restaurangen var köttet och råvarorna kommer från. Har du möjlighet så välj den maträtt som innehåller flest svenska råvaror.

  3. 3. Tillåt skönhetsfel

    Frukt och grönsaker kan ibland se något annorlunda ut i form, storlek och färg. Välj dem trots dessa skönhetsfel, de smakar lika bra ändå!

  4. 4. Var en föregångare

    Visa vägen och uppmuntra kollegor, familj och vänner till att köpa svenska råvaror. I långa loppet kommer det att gynna oss alla!

  5. 5. Håll utkik efter märkningar

    Svenskt kött och andra råvaror har en speciell märkning. På ICA kan du till exempel titta efter märkena Svensk sigill och Från Sverige.

    Läs mer: Olika märkningar som du kan se i butiken

En traktor står på en åker bredvid en grusväg med fält och träd i bakgrunden medan solen skiner.

Välj gärna svenska råvaror

Svensk mat är unik. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.

Mer om svenska råvaror
En oval logotyp med texten

Vad betyder märket?

Här är listan på märkningar att hålla utkik efter när du vill handla svensk mat, och vad de olika märkena betyder.

Till listan

Artiklar Visar 1575 stycken

Närproducerat eller ekologiskt?

Vad ska man välja?

Att göra medvetna val i butiken kan kännas som en riktig snårskog. Ska man handla svensk och närodlad mat, ekologisk mat eller mat i säsong? Vi hjälper dig att göra val som gynnar både klimatet och bönderna.

Norrländsk grillost - svensk halloumi

Svenskt

Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.

Recept med Folke-ost

Folke

Om du älskar ost i mat så är Folke osten för dig. Den passar i allt men godast blir den i en lasagne, i en pasta eller som en pesto. Frågan är: kan det vara Sveriges godaste ost?

Svenska sädesslag!

Råvarukunskap!

Vete, korn, havre och råg. De svenska sädesslagen är en fantastiskt kärnfull kvartett både när det gäller näring och smak. Här finns allt du behöver veta!

Matpionjärerna: Svedjan Ost

Framtidens ost

Möt paret Johanna och Pär Hellström som driver det lilla mejeriet utanför Skellefteå i Västerbotten

Svensk färskpotatis

Älskade knöl!

Hur många färskpotatisar kommer du äta i sommar? Förmodligen ganska många. Färskpotatisen är en av sommarhalvårets mest efterlängtade och efterfrågade primörer. Månadens skörd låter dig lära känna den lite extra.

Sparris - oväntade fakta

Efterlängtad primör

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.