Oops!

Detta får inte hända under jul

Har mormor gått och blivit vegan? Glömde du köpa kaffe eller har du bränt julskinkan? Vi listar sakerna som kan gå rysligt fel på julafton men också hur du undviker att detta otäcka händer.
Tips: alla våra julrecept.

Vad kan gå fel? 

Det var väl dubbeltypiskt att hela julsällskapet fått för sig att äta glutenfritt, veganskt, laktosfritt och nyttigt just denna jul. Och vad synd att du glömde köpa kaffe, och himla trist att knäcken blev så hård att gammelfarmor tappade alla plomberna i munnen. MEN om du läser den här listan i god tid så är chansen stor att alla med olika matbehov kommer att bli mätta och glada även denna glädjens och stressens högtid. God jul på er!

 1. 1. Laktosmagarnas mardrömshelg

  Japp, mycket av den traditionella julmaten är inte för den laktosintolleranta. Kan hända att du denna julafton glömt allt vad superkänslig laktosmage heter och gått all in på laktosstinna maträtter. Ligg steget före och inspireras av våra recept för en laktosfri jul.

 2. 2. Skinkan blev hård som en gammal rot

  Och inte en sån där god rotselleriskinka då utan en svart klump som inte ens den med starkast julmage mäktar sätta tänderna i. Tricket är att välja ett recept på julskinka som man med all säkerhet vet kommer resultera i änglakörer pga så god. Eller så kan du få stenkoll genom att noga läsa igenom vilken innertemperatur skinkan ska ha för att smaka ljuvligt.

 3. 3. Alla har blivit veganer...

  ...och glömt att berätta det för dig. Jobbigt när du stekt prinskorv, rullat köttbullar, griljerat skinka och varsamt stoppat ett rött äpple i en grismun. Står du inför faktumet att många i sällskapet valt att gå över till vegansk kost så har du här en uppsjö av recept till ett veganskt julbord att välja och vraka mellan.

 4. 4. En kopp kaffe till tack

  Situationen vi alla vill undvika är den där kaffet helt plötsligt tar slut. Och då menar vi slut som att det inte ens finns en burk snabbkaffe från 1976 i skafferiet. Se till att bunkra upp ordentligt nu. Kaffesugna människor kan lätt börja bete sig som zombies. Eller så blir det en repris på när Rudolf i Sunes sommar fick kaffeabstinens.

 5. 5. Knäckmisären

  Gott med knäck säger du, trist när gammelfarmor tappar sin sista tand på grund av knäckhaveri säger vi. Julens hetaste tips måste ändå bli att följa knäckreceptet slaviskt så att ingen ska behöva plocka tänder från golvet.

 6. 6. Katten ska också få ha julmys

  Kom du hem och hittade kattskrället i grantoppen hållandes hela slingan i munnen för att sedan göra ett ärehopp till soffan och i hoppet drog hen med sig hela julgranen plus dekoration? Inte riktigt så illa? Nej men ropa inte hej än, detta kan hända, och då är det bra att bunkra upp med diverse julfluff innan olyckan är framme.

 7. 7. Säg hej till bantar-bengt

  Just denna jul kanske någon i sällskapet valt att dra ner på kalorierna och då kan det vara bra att ha några nyttigare alternativ på julbordet. Så varsågoda: Här hittar ni ett nyttigt julbord och några utvalda recept på nyttigt julgodis.

Artiklar (1555)

Matskola

Recept på ostsnurror

Här visar vi steg för steg hur du gör dina egna ostiga snurror till glöggminglet.

Små munsbitar!

Läckra kanapéer

Perfekt som plockmat på minglet, aptitretare på buffébordet eller som förrätt.  

Pyssel av present papper

Pom pom paketpyssel!

Släng inte överblivet paketpapper, snygga i stället till paketen! Vi visar hur du gör.