Myter

6 myter om margarin

Svårt att veta vad som stämmer? Innehåller margarin en massa plastkulor, är det onyttigare än smör och är margarin himla dåligt för hälsan? Det reder vi ut här och nu med vår idetist Paula Frösell.

Slår hål på margarinmyter

Vi listar och reder ut vanliga myter om margarin. Efter detta har du stenkoll på vad som stämmer eller inte. 

 1. 1. Är margarin en enda kemikaliesoppa?

  Nänä, margarin är gjort av en vegetabilisk olja, t ex solrosolja, och vatten alternativt mjölk. I ett tidigt skede i processen så behandlas oljan med godkända tillsatser för att exempelvis inte härskna så lätt men också för att få neutral smak. För att blandningen av olja och vatten eller mjölk ska hålla ihop och få rätt konsistens så tillsätts emulgeringsmedel, vilket är fullt kontrollerat och ofarligt. Ett emulgeringsmedel kan vara gjort av fett. Sen lite salt och ibland aromämnen för bästa smak. I vissa sorter tillsätts också vitaminer.

 2. 2. Är smör bättre än margarin?

  Det beror på vad man är ute efter. När det gäller smakperspektivet så tycker många att smör är oslagbart. Smörstekta kantareller eller en fin torsk stekt i smör talar sitt tydliga språk. Men, sett ur hälsoperspektivet så skulle många må bättre av att byta ut en del av det mättade fettet som exempelvis finns i smör, kött och feta mejeriprodukter, mot de omättade fetterna som finns i större utsträckning i margarin, vegetabiliska oljor, avokado och nötter men även i fet fisk.

 3. 3. Margarin innehåller väl plastkulor?

  Nej! Inte en enda plastkula finns i margarinet. Däremot är det ofta förpackat i en förpackning av plast men det är en annan femma!

 4. 4. Är margarin dåligt för hälsan?

  Nej. Generellt sett så skulle många må bättre av att äta mer av det omättade fettet som finns i margarin men precis som det mesta så ska inget överkonsumeras. Den som äter väldigt mycket margarin kanske äter väldigt många smörgåsar och det behöver inte vara en fördel. Det gäller att se till helheten i kosten.

 5. 5. Är margarin dåligt för miljön?

  Nja. All livsmedelsproduktion- och konsumtion påverkar klimatet men faktiskt så har rapsolja, som är en av ingredienserna i många margariner, mindre koldioxidutsläpp än smör.

 6. 6. Smör innehåller inte kemikalier, eller?

  Här beror det på hur man definierar kemikalier. Om man med kemikalier menar tillsatser så är svaret faktiskt ja eftersom salt är en av ingredienserna i smör. I övrigt är det faktiskt bara grädde och mjölksyrakultur i smör.

Artiklar (1426)

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.

Mythbusting

Myter om gluten

Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!

Mythbusting

Myter om majs

Vad stämmer egentligen? Här slår vi hål på 6 myter om majs.