Alkoholfri öl och mat

Det ska vara lätt att välja öl till maten, oavsett om den är alkoholfri eller inte! Här guidar vi dig genom ölens förlovade land och du får lära dig mer om vilken öl som passar till vilken typ av mat. Vi tipsar också om ölsorter som passar extra bra till våra svenska högtider med kräftor, sill och julbord.

Alkoholfri öl och mat

Det blir allt vanligare med alkoholfri öl och konsumenten blir allt mer medveten och noggrann med valet av dryck till maten. Den alkoholfria drycken ska motsvara det man annars skulle valt med alkohol. Plötsligt känns lättöl ganska dassigt och det finns en bra förklaring till det - det är svårare att få en lättöl att smaka lika bra som en alkoholfri öl. 

Alkoholfritt vin eller öl?

Vinproducenter arbetar flitigt med att få alkoholfritt vin att motsvara den sensoriska upplevelsen hos ett vin med alkohol och det är en marknad som stadigt växer. Och i ölvärlden har man kommit riktigt långt med att leva upp till de högt ställda kraven på god och välbalanserad smak hos de alkoholfria alternativen. Alla ska kunna njuta av öl till maten!

Vilken öl passar till maten?

Husmanskost

En Indian Pale Ale (IPA) passar bra till den lite fetare maten som husmanskost ofta är.

Kryddiga korvar

Till kryddiga korvar som typ chorizo passar veteöl bra.

Kryddstark asiatisk mat

Veteöl eller ljus lager passar bra till kryddstarka asiatiska rätter.

Sallad, vegetariskt

Till rätter som är helt vegetariska passar humlearomatisk pale ale eller india pale ale bra.

Grillat

Till grillade rätter är det gott med t.ex. en IPA och kraftigare öl.

Vilt

Vilt kan innebära en bred kategori av smaker. Mustiga smaker passar bra ihop med öl av typen lager. Kraftigare grytor går bra ihop med ett mustigt och smakrikt öl.

Desserter

Till söta desserter är det viktigt att man hittar starka toner, mörk öl typ porter, stout eller alkoholstark öl där alkoholen möter upp det söta i en desserten.

Öl till högtider

Öl till kräftor

Välj en lageröl eller en ale till kräftorna. Har du julöl kvar från julfirandet är den också utmärkt tillsammans med kräftor.

Öl till sill

När sillen ligger i fokus ska du välja en ljusare lager. Vill du ha lite guldkant, välj då en pils som har högre humlebeska som biter bra tillbaka i syrligheten i sillen.

Öl till julbordet

Till jul blir det helt plötsligt självklart att dricka mörk öl (bortsett från stout). Man kan gärna välja en winter ale till de köttigare rätterna. Till fisken och laxen passar det bra med en mörk lager, det som även kallas julöl. Det mörka ölets fruktiga humlearomer passar bra till skinkan och köttbullarna.

Artiklar (1535)

Gott i glaset

Vinterdrinkar

Vill du imponera på dina gäster? Bjud på riktigt goda vinterdrinkar! Vi har samlat både varma och kalla drinkar som passar perfekt att bjuda på i vinter! Vad sägs om Irish coffee eller white russian?

Alkoholfritt!

Smaksätt med öl i mat

Härlig tyngd och fyllighet! Våra bästa tips för att smaksätta maten med alkoholfri öl.

Lär dig mer om...

Ölskola för nyfikna

En öl är aldrig bara en öl. Här lär du dig om vanligaste ölsorterna och mat de passar till

Sofias spaning

Grapefrukt mocktail

Fyll glasen med en festlig alkoholfri drink perfekt att skåla in det nya året med!

Trendigt och hälsosamt

Alkoholfria drycker

Du som vill skåla i alkoholfritt – se våra goda och nyttiga alkoholfria drycker.

Tjusigt skare va!

Dekorera drinken

Tips för hur du dekorerar fredagsdrinken hemma för att den ska kännas extra lyxig.