Det ska vara lätt att välja öl till maten, oavsett om den är alkoholfri eller inte! Här guidar vi dig genom ölens förlovade land och du får lära dig mer om vilken öl som passar till vilken typ av mat. Vi tipsar också om ölsorter som passar extra bra till våra svenska högtider med kräftor, sill och julbord.
Det blir allt vanligare med alkoholfri öl och konsumenten blir allt mer medveten och noggrann med valet av dryck till maten. Den alkoholfria drycken ska motsvara det man annars skulle valt med alkohol. Plötsligt känns lättöl ganska dassigt och det finns en bra förklaring till det - det är svårare att få en lättöl att smaka lika bra som en alkoholfri öl.
Vinproducenter arbetar flitigt med att få alkoholfritt vin att motsvara den sensoriska upplevelsen hos ett vin med alkohol och det är en marknad som stadigt växer. Och i ölvärlden har man kommit riktigt långt med att leva upp till de högt ställda kraven på god och välbalanserad smak hos de alkoholfria alternativen. Alla ska kunna njuta av öl till maten!
En Indian Pale Ale (IPA) passar bra till den lite fetare maten som husmanskost ofta är.
Till kryddiga korvar som typ chorizo passar veteöl bra.
Veteöl eller ljus lager passar bra till kryddstarka asiatiska rätter.
Till rätter som är helt vegetariska passar humlearomatisk pale ale eller india pale ale bra.
Till grillade rätter är det gott med t.ex. en IPA och kraftigare öl.
Vilt kan innebära en bred kategori av smaker. Mustiga smaker passar bra ihop med öl av typen lager. Kraftigare grytor går bra ihop med ett mustigt och smakrikt öl.
Till söta desserter är det viktigt att man hittar starka toner, mörk öl typ porter, stout eller alkoholstark öl där alkoholen möter upp det söta i en desserten.
Välj en lageröl eller en ale till kräftorna. Har du julöl kvar från julfirandet är den också utmärkt tillsammans med kräftor.
När sillen ligger i fokus ska du välja en ljusare lager. Vill du ha lite guldkant, välj då en pils som har högre humlebeska som biter bra tillbaka i syrligheten i sillen.
Till jul blir det helt plötsligt självklart att dricka mörk öl (bortsett från stout). Man kan gärna välja en winter ale till de köttigare rätterna. Till fisken och laxen passar det bra med en mörk lager, det som även kallas julöl. Det mörka ölets fruktiga humlearomer passar bra till skinkan och köttbullarna.