Kan man äta ekollon?

Ta del av naturens skattkista!

Har du kommit över ett gäng ekollon och undrat om man kan äta dessa? Det korta svaret är ja! Det långa svaret är ja - om du har tid och tålamod att tillaga dem. Här berättar vi hur du gör!
Gro ekollon i en vas!

Äta ekollon

Jajebus, ekollon är ätbara MEN de innehåller himla mycket bitterämnen som behöver avlägsnas före konsumtion för att de ska vara säkra och smaka okej. Nedan går vi igenom hur du gör för att få bort dessa så ollonen blir ätbara!

  • Så tillagar du ekollon

    • Skala ekollonen och blötlägg dem i vatten i flera dagar. Under denna process byts vattnet regelbundet för att ta bort den bittra smaken.
    • Efter blötläggning kokas ekollonen i färskt vatten tills de blir mjuka. Det är viktigt att byta vattnet några gånger under kokprocessen för att minska bitterheten ytterligare.
    • Efter kokning och torkning kan ekollonen mals till ett mjöl som kan användas i olika recept, såsom brödbakning, pannkakor eller soppor.

Sammanfattningsvis kan ekollon vara ett intressant tillskott till kosten om de förbereds på rätt sätt då de är himla näringsrika och tillför en spännande smak. Men som med alla livsmedel är det viktigt att vara medveten om eventuella allergier och vara noggrann när man tillagar dem.

Artiklar Visar 1719 stycken

Guide till färskost

Guide!

Men vad skiljer olika sorter av färskost åt och vad kan färskostarna användas till? Vi guidar dig!

Fakta om björnbär

Sommarens bär

Lär dig mer om sommarens favoritbär björnbär och få intressanta fakta och goda recept.

Rödbetor - säsong och recept

14 favoriter

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!

Chili - en guide

Chiliskola

Vidga dina vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya heta smakupplevelser!