Myter om tillsatser - varför behövs de?
Frågor och svar
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Att äta eller icke äta?
Så landar en grön potatis på tallriken. Frågan är: Ska man äta den, skära bort det gröna eller slänga hela knölen? ICAs chefsdietist Paula Frösell har svaret.
– Potatisen har blivit utsatt för ljus och då bildas klorofyll, vilket syns som gröna fläckar. Tyvärr bildas även glykoalkaloider, som är potatisen naturliga bekämpningsmedel mot svamp, bakterier och skadedjur. De glykoalkaloider som kan bildas i potatis heter solanin och chakonin. De är giftiga även i små doser kan ge upphov till magont, kräkningar och diarréer.
– Nej, släng hela potatisen. Glykoalkaloiderna kan nämligen sprida sig.
– Nej, både ekologiskt och konventionellt odlad potatis bildar glykoalkaloider, det är ingen skillnad.
– Om du har ett eget potatisland, kupa jord upp mot plantorna så att knölarna inte utsätts för ljus. Lika viktigt är det att förvara potatisen rätt, det ska vara mörkt och svalt.
– Nej, inte alls. Ta bara bort groddarna, sedan kan du äta potatisen. Groddarna kan innehålla höga halter av glykoalkaloider, men de sprider sig inte så lätt från groddarna till själva potatisen.
Frågor och svar
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Frågor & svar
Hur farligt är det egentligen med akrylamid? Vi djupdyker ner i ämnet.
Välj vego!
Kan man drabbas av proteinbrist om man slutar äta kött?
Glykemiskt Index
Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.
Dietsiten tipsar
Mat utan gluten? Är det något för alla eller bara för glutenintoleranta?
Vi reder ut!
Hur illa är det att äta krossade linfrön, egentligen?
Mythbusting
Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!
Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Ät som en viking
Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.