Hur gör man kola?

Matskola

Om du gillar gräddkola kommer du älska den här ljuvligt sega kolan. Här visar vi dig steg för steg hur du kokar den perfekta kolan till jul.
Tips: upptäck alla våra recept på kola.

Så lyckas du med smörkolan till jul

Smörkola är en klassiker som hör julen till – och med några enkla knep blir den perfekt varje gång!

  • Rätt temperatur är nyckeln – använd en termometer och koka smeten till ca 125 °C för lagom seg kola.
  • Rör om lagom – blanda ingredienserna ordentligt i början, men låt smeten koka i fred när den väl bubblar.
  • Förbered formen – klä en liten form med bakplåtspapper innan du börjar koka, så slipper du stressa när kolan är klar.
  • Skär i tid – låt kolan svalna men inte bli stenhård innan du skär den i bitar.
  • Extra julkänsla – slå in bitarna i smörpapper och lägg i en fin burk. Perfekt som gåva!

Detta var snabbtipsen - se filmen, läs en utförligare guide och hitta det perfekta receptet här nedanför.

7 tips för perfekt kola

Om du känner att du vill göra egen kola i jul så ska du testa den här. Vi ger dig tips inför kolabaket för att det ska gå så smidigt som möjligt. Och vi visar hur vi gör kola i ICA-köket i videon ovan. Lycka till!

  1. 1. Tjockbottnad kastrull

    Med en tjockbottnad kastrull blir det jämn värme utan att kolan bränns vid eller kastrullen blir förstörd.

  2. 2. Rör lagom mycket

    Medan kolan puttrar ska du bara röra då och då. Om du rör för mycket i kolan kristalliserar sig sockret och kolan skär sig.

  3. 3. Termometer

    Är du väldigt noga med hur en perfekt kola ska vara? Då behöver du verkligen använda en baktermometer. Eftersom kolan ska koka upp till minst 120 grader räcker det inte med en vanlig ugnstermometer. Genom att hålla koll på temperaturen vet du precis när kolan är klar.

    - 122-125°C mjuk
    - 140-145°C hård & seg
    - 160°C karamellfast

    Tips! Nu för tiden finns det fiffiga slevar som har inbyggda termometrar.

  4. 4. Kulprovet

    Ingen baktermometer eller halvnoga med resultatet? Ingen fara! Det gamla klassiska sättet att droppa ner lite kolasmet i ett glas med kallt vatten för att testa konsistensen funkar förstås i alla lägen. Och bäst? Du kan göra kulprovet massa gånger tills du får det perfekta resultatet.

  5. 5. Lagom stor form

    Använd hellre en lite mindre form än en alldeles för stor, så kan du skära till ganska tjocka bitar kola. Risken är annars att du får små tunna slamsor till kolor.

  6. 6. Slå in i bakpapper

    Klipp eller riv bitar av bakplåtspapper att slå in kolorna i. Bakplåtspapper är utformat för att mat inte ska fastna, perfekt för kolor som tenderar att klibba ihop efter ett tag. Kolan förvaras bäst i rumstemperatur. Om kolan förvaras för kallt kommer den att tappa konsistensen och flyta ut.

  7. 7. Smaksätt med ännu mera gott

    Antingen äter du kolan precis som den är (mmmmm!) eller så kan du passa på att hälla över något gott direkt efter att du hällt ut kolan i formen och innan du skär. Några goa favoriter är kakaonibs, flingsalt, jordnötter, hackad mörk choklad, krossade polkagrisar eller krossad turkisk peppar.

Smörkola

Smörkola

Betyg 3.8 av 5.708 personer har röstat
Receptet har 29 kommentarer

Smörkola eller gräddkola är en populär kola med smör, vispgrädde, sirap och socker. Givet julgodis men också gott godis att koka själv året runt. Kulprovet visar när kolan är klar. Slå in den färdiga smörkolan i bakplåtspapper för en traditionell känsla. Kola är fint att ge bort i present!

Smörkola

Artiklar Visar 1753 stycken

Årets bästa julgodis

Julgodis

Saffransknäck, kolor, trillingnöt och fudge. Här listar vi våra godaste sötsaker till jul.

Temperatur för kola

Lyckas varje gång!

Här beskriver vi hur du med hjälp av termometer och kulprov tar reda på när kolan är klar!

Knäck med mandel

Matskola!

Läckert söt och härligt seg. Här visar vi hur du kokar den perfekta knäcken!