Vad är gino?

Gino

Gino är en enkel efterrätt som snabbt blev en favorit på svenska restauranger under 90-talet. Med gratinerad frukt, riven vit choklad och en snabb tur i ugnen får du en varm och söt rätt som tar alla med storm.
Tips! Se fler snabba och enkla desserter.

Vad är gino?

Gino är en enkel dessert där olika sorters färska frukter täcks med riven vit choklad för att sedan gratineras i ugnen tills chokladen smälter och får en lätt gyllene yta. Den serveras ofta direkt ur ugnsformen och passar utmärkt tillsammans med en kula vaniljglass. Kombinationen av varma frukter och söt, lätt karamellig, smält choklad gör gino både enkel att laga och oemotståndligt god.

Är gino svenskt?

Gino dök upp på svenska krogar under 1990-talet, ursprungligen från stockholmskrogen PA&Co, och blev snabb populär över hela Sverige. Sitt italienskklingande namn tros ha valts för att ge desserten en lite mer internationell känsla – men ursprunget är helt och hållet svenskt.

Vilka frukter i gino? 

De vanligaste frukterna i en klassisk gino är banan, jordgubbar och kiwi – en kombination som ger både sötma, syra och färg. Om man vill så är rätten lätt att experimentera med och variera innehållet. Gå mer exotiskt genom att använda mango, ananas och kokos, eller mer svenskt med äpple och päron. Det går även att variera bär efter säsong med blåbär, hallon, vinbär eller björnbär. Det viktigaste är att frukterna är färska och skurna i lagom stora bitar så att de blir jämnt varma i ugnen. Se nedan fler förslag på goda kombinationer! 

Gino-recept

  • Gino

    Gino

    Betyg 4.6 av 5.150 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer

    Gino är en klassisk dessert som skapades i början av 90-talet, där vit choklad rivs över frukt som banan, kiwi och jordgubbar, ugnsgratineras och serveras varm med vaniljglass.

    Gino
  • Gino med citrus

    Gino med citrus

    Betyg 3.7 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Retrodesserten gino där frukt toppad med vit choklad gratineras i ugnen är en riktig klassiker. Här har vi uppdaterat desserten med syrliga citrusfrukter som gifter sig utmärkt med den söta, vita chokladen. Servera varm med en kula vaniljglass.

    Gino med citrus
  • Gino på grillen

    Gino på grillen

    Betyg 3.4 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Gino är en riktig 90-talsklassiker som vi fortsätter att älska. Om hur kan man annat än älska? Ljuvliga varma frukter med smält vit choklad och glass. Det bästa är att denna efterrätt både är snabb och enkel. Och passar utmärkt att tillreda på grillen.

    Gino på grillen
  • Ginoir

    Ginoir

    Betyg 4.4 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Gino är en fantastiskt enkel och god dessert som görs på vit choklad. Den här varianten med mörk choklad har fått namnet Ginoir och är precis lika enkel att göra och underbart god. Serveras tillsammans med en sötsyrlig limeyoghurt.

    Ginoir
  • Gino med vaniljglass

    Gino med vaniljglass

    Betyg 3.6 av 5.23 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Läcker dessert med färsk frukt som gratinerats i ugnen under ett täcke vit choklad. Vill du variera dig eller göra den här rätten mjölkfri kan du byta ut den vita chokladen mot mörk mjölkfri eller mot marshmallows. Servera den varma efterrätten med en kula vaniljglass och middagsgästerna blir mer än nöjda!

    Gino med vaniljglass

Artiklar Visar 1728 stycken

Bjud in till fest

Bjudmat

Bjud på mat till många som är god, lätt att laga och ännu enklare att servera.

Sommarmat för många

Sommarmat

Vi har samlat de bästa recepten och tips för att lyckas laga sommarmat till många.

Rabarber i mat

Rabarber

Använd rabarber i mat och addera enkelt en sötsyrlig smak till allt från grönsalladen till marinaden.

Laga mat utan ugn

Enkel matlagning

Den enkla maten som fungerar lika bra i stugan, som i husvagnens eller båtens mindre köksutrymmen.

Lasagne på tre sätt

Vardagshjälten i olika kostymer

Inspireras av olika former av lasagne som fungerar lika bra i matlådan som till helgens bjudning.

Te som smaksättare

Infusera mera

Att använda te som smaksättare kan lyfta både maträtter och desserter till nya höjder.

Jürss Mejeri

Ost

Buffé har besökt Jürss Mejeri i Sörmland, där familjen ystar ost med alla sinnen.

Swedish fika

Fika

Svensk fika är lika uppskattat hos boende i Sverige som hos besökande turister.