Mat & framtid

Framtidsrapporten

Hur kommer samhället att se ut nästa sekel? Och hur kommer det påverka vad vi äter? För att ta reda på mer har vi tagit fram rapporter sedan 2017 med hjälp av forskare, experter och entreprenörer för att undersöka vad de tror om framtidens mat och matproduktion.

Läs våra framtidsrapporter

 • 2023: Ett nytt kommunikationsuniversum

  2023: Ett nytt kommunikationsuniversum

  ICAs sjunde framtidsrapport fokuserar på ny teknik, nya beteenden och värderingar som påverkar hur vi kommunicerar med varandra. Vår rapport handlar om hur man bygger relationer på ett inspirerande och ansvarsfullt sätt samtidigt som kunden upplever relevans och nytta? Hur kommer data och AI användas? Vilken kompetens behöver vi och hur kommer det påverka vårt samhälle och vår värld?

  Läs Framtidsrapporten 2023

 • 2022: Din matbutik 2032

  2022: Din matbutik 2032

  ICAs sjätte framtidsrapport djupdyker i hur framtidens fysiska butik kommer att se ut och vad kunder efterfrågar både idag och i framtiden. Rapporten utforskar både trender, drivkrafter och scenarios kopplat till butiken. Tre insikter som lyfts fram är behovet av den fysiska butiken i framtiden, att butiker kommer se mer olika ut i framtiden än idag, samt att kunder ställer höga krav på en enkel, lugn och trevlig upplevelse samt ett helhetstänk i fråga om hållbarhet.

  Läs framtidsrapporten 2022 (pdf)

 • 2021: Konsumenten och den växtbaserade maten 2025

  2021: Konsumenten och den växtbaserade maten 2025

  Hur kan omställningen till ett hållbart matsystem snabbas på? I årets framtidsrapport ”Växa Tillsammans - konsumenten och den växtbaserade maten 2025” undersöks trender och drivkrafter kring framtidens mat. Rapporten identifierar tre vägar framåt: möjligheten för små producenter att skala upp, lokala ekosystem och samverkan och öppen innovation.

  Läs Framtidsrapporten 2021 (pdf)

 • 2020: Matrevolutionen, ett hållbart matsystem för framtida generationer

  2020: Matrevolutionen, ett hållbart matsystem för framtida generationer

  Det finns en stor klimatpotential i att skapa ett hållbart matsystem. Den här rapporten är en sammanställning av befintliga vetenskapliga rapporter och intervjuer med experter för att indentifiera de tre förändringsområden med störst potential att göra skillnad och påskynda omställningen till ett hållbart matsystem för svensk matkonsumtion. Omställningen till ett hållbart matsystem är angeläget för alla aktörer och det börjar bli ont om tid. Den här rapporten presenterar resultat och bjuder in till dialog.

  Läs Framtidsrapporten 2020 (pdf)

 • 2019: Klyftor, stress & bakterier – våra tre störta hälsoutmaningar och möjligheter 2025

  2019: Klyftor, stress & bakterier – våra tre störta hälsoutmaningar och möjligheter 2025

  Vi har försökt definiera de tre viktigaste hälsofrågorna som Sverige står inför. Efter omfattande research och en stor mängd intervjuer med forskare och experter pekar vi nu ut hälsoklyftorna, stressen och bakterierna som de tre viktigaste framtidsfrågorna inom hälsa.

  Läs Framtidsrapporten 2019 (pdf)

 • 2018: Lycka, data, mening – konsumenten 2030

  2018: Lycka, data, mening – konsumenten 2030

  I den här rapporten försöker vi förutspå hur världen kan se ut år 2030 ur konsumenternas perspektiv och vad vi kommer att konsumera i framtiden. Rapporten bygger på ett 50-tal expertintervjuer - med forskare futurister och entreprenörer – ett 30-tal externa rapporter, ett 100-tal artiklar och flera interna workshops. Vi har också gjort en undersökning med 2000 respondenter för att se vad svenskarna i allmänhet tror och vi har kartlagt vad start-up-företagare i Sverige tror om framtiden.

  Läs Framtidsrapporten 2018 (pdf)

 • 2017: 100 år och framåt

  2017: 100 år och framåt

  I en helt ny framtidsrapport, ”100 år och framåt”, har ledande forskare, experter, matinnovatörer och hållbarhetsexperter från bland annat NASA, Sveriges Lantbruksuniversitet och Oxfords universitet intervjuats om framtiden. Deras visioner har formulerats till fem framtidsscenarion, där varje scenario visar att vi kommer behöva göra stora förändringar av vår livsstil och matvanor. Kanin, majrova, larvpulver och frystorkade grönsaker är några av de produkter som kommer stå på våra inköpslistor i framtiden enligt rapporten.

  Läs Framtidsrapporten 2017 (pdf)

Vill du veta mer?

För dig som vill fördjupa dig ännu mer på ämnet, besök gärna:

 

Artiklar (1438)

Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.

Mythbusting

Myter om mat och träning

Är proteinpulve ett måste och behöver man äta direkt efter träningspasset? Vi reder ut!

För klimatsmarta val!

Klimatguidade recept

Här berättar vi hur våra klimatguidade recept funkar och vad antalet löv betyder!

FAQ!

Midsommar 2024

På midsommar firar vi sommaren, äter god mat och dansar runt midsommarstången. Men när är midsommar? Varför firar vi? Och vad är typisk midsommarmat? Här besvarar vi vanliga frågor om midsommar.