Munhälsa

Dålig andedräkt - 5 vanliga anledningar

Nä, vitlök och annan kryddstark mat är inte den främsta orsaken till dålig andedräkt. Här är tipsen du kan ta till för att fräscha upp den.

De flesta människor luktar då och då illa ur munnen. Men vad beror det på? Och vad kan man göra åt problemet? Birgitta Söder, professor emeritus i odontologisk profylaktik (förebyggande munhälsa) vid Karolinska institutet, har koll och kommer med tips!

1. Bakterier i munnen – borsta tänderna
Dålig andedräkt? I 80-90 procent av fallen är orsaken bakterier i munhålan. Om bakterierna blir ”lämnade i fred” börjar de att producera illaluktande svavelgaser. Så om du har dålig andedräkt – ta fram tandborsten och ge munnen en rejäl omgång! Komplettera med tandtråd, mellanrumsborste, AirFloss (apparat som rengör mellan tänderna med högtrycksluft och vatten eller fluorlösning) och tungskrapa. Rengör på tänderna, mellan tänderna, vid tandköttskanten och på tungan.

2. Muntorrhet – drick vatten eller ta sugtabletter
Saliv hjälper till att hålla munnen ren. Om du är torr i munnen blir bakterierna kvar och du kan få dålig andedräkt. För att få bukt med problemet, drick vatten regelbundet under dagen. Eller stimulera salivproduktionen genom att knapra morötter eller gurka. Komplettera eventuellt med sugtabletter (avsedda för muntorrhet) eller saliversättningsmedel från apoteket. Bra att veta är att vissa läkemedel, bland annat läkemedel mot depression och hjärt-kärlsjukdomar, kan orsaka muntorrhet.

3. Förkylning – krya på dig
Vid förkylningar brukar munnen bli torr och då kan andedräkten försämras. Inflammationer i bihålorna kan också orsaka dålig andedräkt. Tänk på: Antibiotika gör att bakterierna lättare fastnar på exempelvis tungan. Så rengör munhålan extra länge och noggrant när du är förkyld!

4. Sjukdomar – prata med din läkare/tandläkare
All dålig andedräkt har inte sin källa i munnen. Lukten kan även komma från övriga kroppen, även om det är ovanligt. Diabetes är en sjukdom som kan orsaka dålig andedräkt. Andra exempel är sjukdomar i levern, njurarna eller lungorna. Även sura uppstötningar kan göra att det luktar illa ur munnen. Misstänker du att din dåliga andedräkt har medicinska orsaker? Prata med din läkare och/eller tandläkare. Det finns hjälp att få!

5. Vissa livsmedel – borsta tänderna noggrant
Starka kryddor och mejeriprodukter är exempel på livsmedel som kan ge dålig andedräkt. Men kom ihåg: Den dåliga andedräkten som orsakas av livsmedel är bara tillfällig, så slopa inte bra produkter bara för att de kanske påverkar andedräkten. Se i stället till att borsta tänderna noggrant innan du lägger dig på kvällen.

Här kan du testa om du har dålig andedräkt.
 

Artiklar (1446)

Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.