Framtidsrapporten

Mat & framtid

Hur kommer samhället att se ut nästa sekel? Och hur kommer det påverka vad vi äter? För att ta reda på mer har vi tagit fram rapporter sedan 2017 med hjälp av forskare, experter och entreprenörer för att undersöka vad de tror om framtidens mat och matproduktion.

Läs våra framtidsrapporter

  • En person med huvudmonterad enhet tittar åt sidan bredvid en pixelerad jordglob, en skulptur och en figur som hoppar från ett föremål.

    2023: Ett nytt kommunikationsuniversum

    ICAs sjunde framtidsrapport fokuserar på ny teknik, nya beteenden och värderingar som påverkar hur vi kommunicerar med varandra. Vår rapport handlar om hur man bygger relationer på ett inspirerande och ansvarsfullt sätt samtidigt som kunden upplever relevans och nytta? Hur kommer data och AI användas? Vilken kompetens behöver vi och hur kommer det påverka vårt samhälle och vår värld?

    Läs Framtidsrapporten 2023

  • En hand håller en modell av en butik med personer, drönare och virtuell verklighet-utrustning ovanpå. Text på svenska syns i bilden.

    2022: Din matbutik 2032

    ICAs sjätte framtidsrapport djupdyker i hur framtidens fysiska butik kommer att se ut och vad kunder efterfrågar både idag och i framtiden. Rapporten utforskar både trender, drivkrafter och scenarios kopplat till butiken. Tre insikter som lyfts fram är behovet av den fysiska butiken i framtiden, att butiker kommer se mer olika ut i framtiden än idag, samt att kunder ställer höga krav på en enkel, lugn och trevlig upplevelse samt ett helhetstänk i fråga om hållbarhet.

    Läs framtidsrapporten 2022 (pdf)

  • En kundvagn fylld med olika livsmedel och personer som sitter på och runt den mot en ljus bakgrund.

    2021: Konsumenten och den växtbaserade maten 2025

    Hur kan omställningen till ett hållbart matsystem snabbas på? I årets framtidsrapport ”Växa Tillsammans - konsumenten och den växtbaserade maten 2025” undersöks trender och drivkrafter kring framtidens mat. Rapporten identifierar tre vägar framåt: möjligheten för små producenter att skala upp, lokala ekosystem och samverkan och öppen innovation.

    Läs Framtidsrapporten 2021 (pdf)

  • En person i hängselbyxor står på gräs bredvid en jordglob, en hamburgare och geometriska former.

    2020: Matrevolutionen, ett hållbart matsystem för framtida generationer

    Det finns en stor klimatpotential i att skapa ett hållbart matsystem. Den här rapporten är en sammanställning av befintliga vetenskapliga rapporter och intervjuer med experter för att indentifiera de tre förändringsområden med störst potential att göra skillnad och påskynda omställningen till ett hållbart matsystem för svensk matkonsumtion. Omställningen till ett hållbart matsystem är angeläget för alla aktörer och det börjar bli ont om tid. Den här rapporten presenterar resultat och bjuder in till dialog.

    Läs Framtidsrapporten 2020 (pdf)

  • En person håller en mobiltelefon och ett dryckeskärl medan bilden verkar vara uppdelad i rektangulära segment.

    2019: Klyftor, stress & bakterier – våra tre störta hälsoutmaningar och möjligheter 2025

    Vi har försökt definiera de tre viktigaste hälsofrågorna som Sverige står inför. Efter omfattande research och en stor mängd intervjuer med forskare och experter pekar vi nu ut hälsoklyftorna, stressen och bakterierna som de tre viktigaste framtidsfrågorna inom hälsa.

    Läs Framtidsrapporten 2019 (pdf)

  • En grupp personer står framför en modern byggnad med en berg- och dalbana i bakgrunden.

    2018: Lycka, data, mening – konsumenten 2030

    I den här rapporten försöker vi förutspå hur världen kan se ut år 2030 ur konsumenternas perspektiv och vad vi kommer att konsumera i framtiden. Rapporten bygger på ett 50-tal expertintervjuer - med forskare futurister och entreprenörer – ett 30-tal externa rapporter, ett 100-tal artiklar och flera interna workshops. Vi har också gjort en undersökning med 2000 respondenter för att se vad svenskarna i allmänhet tror och vi har kartlagt vad start-up-företagare i Sverige tror om framtiden.

    Läs Framtidsrapporten 2018 (pdf)

  • En persons ansikte med siffran 100 placerad över ögonen.

    2017: 100 år och framåt

    I en helt ny framtidsrapport, ”100 år och framåt”, har ledande forskare, experter, matinnovatörer och hållbarhetsexperter från bland annat NASA, Sveriges Lantbruksuniversitet och Oxfords universitet intervjuats om framtiden. Deras visioner har formulerats till fem framtidsscenarion, där varje scenario visar att vi kommer behöva göra stora förändringar av vår livsstil och matvanor. Kanin, majrova, larvpulver och frystorkade grönsaker är några av de produkter som kommer stå på våra inköpslistor i framtiden enligt rapporten.

    Läs Framtidsrapporten 2017 (pdf)

Vill du veta mer?

För dig som vill fördjupa dig ännu mer på ämnet, besök gärna:

 

Artiklar Visar 1582 stycken

Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.

Myter om mat och träning

Mythbusting

Är proteinpulve ett måste och behöver man äta direkt efter träningspasset? Vi reder ut!

Klimatguidade recept

För klimatsmarta val!

Här berättar vi hur våra klimatguidade recept funkar och vad antalet löv betyder!

Varför firar vi påsk?

När, hur, varför?

När är påsk? Varför firar vi påsk? Och vad äter man på påsk egentligen? Vi reder ut!

Midsommar 2026

FAQ!

På midsommar firar vi sommaren, äter god mat och dansar runt midsommarstången. Men när är midsommar? Varför firar vi? Och vad är typisk midsommarmat? Här besvarar vi vanliga frågor om midsommar.

Så handlar du mat mer hållbart

För en god morgondag

Maten vi äter påverkar vår planets välmående såväl som människorna som lever och verkar här. Att göra hållbara val innefattar flera aspekter; värna om miljö, klimat, hälsa samt schyssta villkor för människor och djur. Det inrymmer bland annat att äta mer frukt och grönt, äta mindre men bättre kött, välja livsmedel med bra märkningar samt handla svenskt och lokalproducerat.