Bakredskap alla bagare behöver
Vem gillar inte doften av kanelbullar och nybakat bröd? Att baka är inte krångligt, men några riktigt bra redskap gör det så klart enklare! Vi listar bakprylarna du bör ha, både som proffsbagare och glad amatör.
Bästa bakredskapen
Vispbunkar & beredningsskålar
En bra vispbunke är A och O när man ska baka. Välj en stadig, gärna med silikon- eller gummilist i botten så den står stadigt. En bra bunke har också höga kanter för att undvika skvätt och spill. Ett grepphandtag och en hällpip gör det enkelt att hälla ur skålen. Är den dessutom graderad invändigt med deciliterskala så finns det inte mycket mer att önska.
Hushållsvåg
Bakning är egentlig kemi på hög nivå – får du inte proportionerna mellan alla ingredienser rätt så kan sockerkakan bli pannkaka. En våg kommer då väl till pass. Ett tips är att ställa bunken på vågen och mäta med måttsats, men samtidigt ha koll på hektona. Med sådan precision får du till de kemiska reaktioner som du vill. Och för den som skriver fysiska brev är vågen bra att kunna kolla vikten för rätt porto.
Ballong- & spiralvisp
Inte alla gånger man behöver plocka fram elvispen – en vanlig handjagare funkar ofta fint. Använd ballongvispen när du vill ha in mycket luft i smeten, som sockerkakssmet eller äggvitor till maräng. Spiralvispen är bättre när du kokar såser, det är lättare att undvika att det bränner, eftersom du kommer åt bättre i kastrullens kanter. Ta också spiralvispen när du inte har så mycket att vispa.
Slickepott
Med en slickepott får du enkelt ut allt ur bunken – vispgrädden, kaksmeten eller gröten ur kastrullen. Det tråkiga är att det inte blir så mycket kvar att slicka tyvärr. Slickepotten fungerar också jättebra när du ska vända ner till exempel fluffig vispgrädde i en smet, den arbetar varsamt utan att platta till den luftiga grädden.
Kavel
Kavel finns i olika storleker för att passa allas händer, i olika material för att passa olika degar och med olika funktioner. Använd den släta brödkaveln till pepparkakor och kanelbulledegen, kruskaveln till knäckebröd och en mönstrad när du vill få fin finish på kakorna.
Provsticka
Provstickan är ett litet men viktigt redskap för att lyckas med bakningen för att kolla om kakan är klar. Stick ner provstickan och dra upp den. Stickan ska vara torr och det ska inte ha fastnat fuktiga smulor. Den funkar så klart också toppen till potatis – stick provstickan i potatisen, det ska vara mjukt hela vägen och potatisen ska lossna lätt när du drar ur stickan.
Sprits
Spritsen är det ultimata redskapet för att få bakverken att se riktigt proffsiga ut. Använd den till mjuka varor som grädde och smörkräm. Spritsad grädde på tårtan, vackra maränger eller dekorerade cupcakes blir ursnygga med en riktigt bra sprits. Du kan också spritsa potatismos på gratänger eller små köttbullar direkt i långpanna när du lagar till många.
Matkupa
Med en matkupa kan du både förvara och transportera tårtor, kakor och mat hygieniskt och säkert. Dessutom har du har uppläggningsfatet klart genom matkupans bricka. Kupan är enkel att öppna och stänga, bara att vrida på locket.
Köksassistent
Hushållsassistent, köksassistent eller matberedare – kärt barn har många namn. Oavsett namn är det bästa assistansen i köket – den både knådar och vispar utan problem. En assistent har ofta både ballongvisp, degkrok och blandare, bara att välja vad som passar för det du bakar. En del har flera andra tillbehör och blir en komplett köksmaskin med till exempel mixer, rivskivor och köttkvarn.
Elvisp
Elvispen är den gyllene medelvägen mellan assistent och vanlig visp. Enkel att använda och att rengöra blir snart din bästa bakkompis. För visst kan det vara skönt att slippa handvispa marängsmeten. Elvisp finns med bunke och stativ, så du behöver inte ens hålla i vispen. Ska du vispa något i en hög smal beredningsskål – sätt bara i ena vispen.
Artiklar Visar 1489 stycken
Välj rätt bakform till kakan
Olika bakformar passar till olika bakverk. Här hjälper vi dig välja rätt!
Praktiska prylar för svamp och bär
Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning.
Välj rätt köksmaskin
Köksmaskin, matberedare, elvisp och stavmixer – bra maskiner som underlättar i köket. Men vad ska man välja?
Så väljer du kaffemaskin
Här ger vi en snabb guidning i kaffemaskinernas härliga värld.
Riva, skiva och strimla grönsaker.
Här är 8 köksredskap för att laga mat snabbare, roligare och kan faktiskt smaka godare.
Blenders för soppor, smoothies och smör
Här listar vi vilken typ av blender som passar till vad.