Tomatsorter
Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!
Jaaa hur är det med gröna tomater, kan man äta dom eller är dom giftiga? Vi reder ut hur det ligger till med de omogna tomaternas vara eller ickevara.
Vi reder ut alla frågetecken kring gröna tomater. Är det bra eller dåligt att äta?
I och med att gröna tomater innehåller glykoalkaloiden tomatin (samma typ av ämne som solanin som kan finnas i potatis) så kan för stora mängder omogna gröna tomater leda till magbesvär.
Vi pratar alltså inte om tomater som är gröna till färgen och mogna. Utan här snackar vi tomater som är gröna på grund av att de är omogna.
Så här är det: Mogna tomater innehåller relativt små mängder tomatin, medan omogna innehåller mer. Ju mognare tomaten är desto mindre tomatin. Tomatbladen innehåller mer tomatin än själva frukten så få inte för dig att äta bladen.
Du kan äta gröna tomater så länge du inte äter för många.
Pasta med friterade gröna tomater är ett smakrikt och annorlunda pastarecept. Den goda pastan med en lätt vitlökssmak serveras med tomater som panerats med parmesanost och friterats lätt.
Pasta med friterade gröna tomaterHar du tomater som inte hunnit mogna innan det blir frost ute? Eller har du kommit över några vackra gröna tomater i affären? Prova att sylta dem för ett spännande, syrligt tillbehör.
Syltade gröna tomaterVi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!
Du tror förmodligen att du redan kan och vet allt om tomaten, denna välbekanta grönsak. Här är några saker som många inte känner till.
Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?
Pasta med tomater och fetaost, spetskål eller en krämig gryta? Här våra tomat-favoriter!
Här hittar du flera matiga recept där krossade tomater har huvudrollen - gott och billigt.
Rostad tomatsoppa, ugnsbakade tomater med fetaost eller en klassisk ratatouille?
Snabb och enkel tomatsås som används som bas i caponata, enchiladas och gnocchigratäng.
Här kommer en drös med tomatsoppor som vi tycker lite extra mycket om.