Fakta och drinkrecept

För dig som älskar cider

Torr, söt, sträv eller syrlig. Den äppelbaserade drycken cider kommer i en mängd olika smakvariationer, och tillverkningen kan spåras ända till antiken. Här är allt du behöver veta – och lite till.
Tips! Här kan du läsa mer om hur du gör egen äppelmust!

Vad är skillnaden på fransk, engelsk och svensk cider?

Cider från olika ursprung och tillverkare kan smaka helt olika. Det beror bland annat på att reglerna för vad som får kallas cider skiljer sig mellan olika länder. I USA måste minst 50% av råvaran bestå av äpple, i Storbritannien 35% och i Frankrike 100%. I Sverige räcker det med 15% äpple för att få skriva cider på etiketten. Men även äppelsorter och tillverkningsteknik påverkar smaken.

Iscider - prova något nytt!

Gränsen mellan cider och annan dryck är ibland flytande. Prova gärna torr cider smaksatt med humle som påminner en hel del om öl. Eller byt ut det vita dessertvinet mot svensk iscider gjord på äpplen som pressats när de är frusna.

Mat som passar till cider

Cider är en allsidig dryck som passar till många olika maträtter och råvaror. Men området är inte lika utforskat som när det gäller vin. Riktigt torr, flaskjäst cider av god kvalitet passar till ungefär samma maträtter som torrt, vitt vin. Den friska, torra smaken med lätt touch av mogna äpplen funkar ofta bra till rätter av både fisk, skaldjur, grönsaker, ljust kött, viltkött och fågel. Cider passar också bra till många, inte alltför smakrika ostar och klassiska svenska rätter med fläskkött. Eftersom alkoholhalten ofta är låg är cider också en utmärkt törstsläckare.

Hur ser ett bra ciderglas ut?

Vill du verkligen känna ciderns alla smaknyanser så servera den i ett vinglas där kupan sluter sig uppåt – alltså ett vanligt vitvinsglas eller mindre rödvinsglas. Är du snarare ute efter ciderns törstsläckande förmåga går det lika bra med ölglas eller tunna, raka vattenglas.

I Sverige har vi druckit cider sedan 1200-talet

Under de senaste åren har den småskaliga produktionen av hantverkscider i Sverige ökat och intresset för drycken har växt bland både amatörer och professionella. Tillverkningen av cider är en stolt tradition i Sverige med anor från 1200-talet. Men drycker på jäst äppelmust tros dock ha druckits på flera håll i världen så tidigt som 500 år före Kristus!

Alkoholfria drinkar med cider

 1. Cider med smak av äppelpaj

  1. Cider med smak av äppelpaj

  Betyg 3.7 av 5.
  7 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Vanilj och kanel, det doftar nybakad äppelpaj! Oavsett om du väljer äppelcider eller äppelmust får du här en värmande god dryck som de flesta gillar. Trevligt alternativ till glögg eller som alkoholfri drink före maten.

  Cider med smak av äppelpaj
 2. Ciderbubbel med grape

  2. Ciderbubbel med grape

  Betyg 2.8 av 5.
  11 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  En svalkande dryck varma dagar med cider och grape. Du blandar den enkelt med grapefruktjuice och alkoholfri cider. Ciderbubbel med grape är en riktigt härlig törstsläckare.

  Ciderbubbel med grape
 3. Björnbär royal

  3. Björnbär royal

  Betyg 2.6 av 5.
  168 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  Behöver du en välkomstdrink till festen? Prova denna Björnbär royal, en drink med söt björnbärssaft, is och torr cider snyggt dekorerad med lime och färska björnbär. Uppfriskande och svalkande.

  Björnbär royal
Hemmagjord cider

Så tillverkar man cider

 1. Skörda äpplena.
 2. Sortera och skölj.
 3. Krossa frukten.
 4. Pressa ur fruktsaften.
 5. Jäs.
 6. Eventuellt klarna och filtrera för att få bort grumlighet.
 7. Lagra och förvara.

Artiklar (1552)

Trend!

Tid för alkoholfritt

Alkoholfria drycker har trendat stort de senaste åren. Här djupdyker vi i ämnet.

Mindre disk

Allt i ett kastrull

Vi tipsar om smarta, goda och enkla recept som du lagar i en enda kastrull. Smidigt!

Matskola

Rulla en avokadoros

Vi visar steg för steg hur du gör en vacker avokadoros av en perfekt mogen avokado!

Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.

Framtidens mat!

Bönor & ärtor

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.

Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till