Trend!

Tid för alkoholfritt

I dag har de alkoholfria dryckerna gått från att stå bortglömda på sista sidan i menyn till att spela huvudrollen för många producenter, sommelierer och krogar.
Här hittar du alla våra recept utan alkohol

Jag kör, vad har ni för alkoholfritt att dricka? Det finns apelsinjuice, läsk och mineralvatten blir svaret. För bara tio år sedan var detta den vanligaste responsen på krogen när jag ville dricka alkoholfritt. Hade jag tur fanns även äppeljuice och ginger ale. Men bara under de senaste åren har det alkoholfria utbudet av dryck exploderat.

Först blev hyllorna med lättöl och folköl mer välsorterade, med olika typer av lager, pilsner, bitter, IPA, APA, saison, stout och porter. Sen breddades sortimentet av helt alkoholfri öl. Både små och stora bryggerier har hakat på trenden, och i dag har de flesta av dem öl med låg alkoholhalt i sortimentet. Andra dryckeskategorier har också fått en ordentlig skjuts. Söta och torra isteer med smaksättning, tonic och soda i olika stil, jästa drycker som kombucha och ingefärsöl liksom juice och must från olika råvaror, rena eller smaksatta med  frukt, bär, örter och kryddor.

Bokförlagen hoppade på trenden

Och i vissa fall har de även satt trenden kring alkoholfritt. En av dem, som släpps i juni, heter Alkoholfritt och är skriven av sommelieren och bartendern Richard Man. Han var också en av initiativtagarna bakom cocktailbaren på Fotografiska i Stockholm, som var tidigt ute med att servera sina cocktails alkoholfria – med möjlighet att beställa spriten vid sidan av.

– Mitt huvudsakliga fokus i boken är att ge guidning i hur alkoholfria drycker och drinkar kan kombineras med mat, säger Richard. Blir vi bättre på att kombinera alkoholfria drycker med mat ökar våra valmöjligheter. Vi kan balansera våra val mellan alkoholhaltiga och alkoholfria drycker och det ena behöver inte utesluta det andra.

Han tror att både proffs och vanligt folk kan behöva lite hjälp på traven för att bli bekväma med att kombinera mat med alkoholfria drycker.

– Egentligen kommer man långt med grundläggande kunskaper om smak som de flesta av oss har. Vi är bara inte vana att tillämpa kunskaperna på alkoholfria drycker.

Kombuchatrenden fortsätter växa

En av de mer nischade dryckerna Richard tipsar om är kombucha, en tebaserad, ibland smaksatt dryck som jäst med hjälp av en bakteriekultur. Han rekommenderar kombucha till picklade grönsaker och inlagd sill, eftersom syran i maten och drycken matchar varandra.

Han vill också slå ett slag för teets allsidighet som måltidsdryck. Oavsett om det serveras varmt eller kallt har det fördelen att, precis som röda viner, innehålla en hel del strävhet. Strävheten i drycken behövs när maten är smakrik. Te finns dessutom i oändliga aromatiska variationer, vilket gör att te kan matchas till mycket i matväg. Även om det funnits alkoholfria alternativ länge har dryckerna ofta varit ganska söta. 

En tydlig målsättning för kombuchaproducenten Roots Kombucha i Malmö har varit att hitta den perfekta balansen mellan syra och sötma i sina drycker. Företaget startades av två unga doktorer med gemensam passion för jäsningsprocesser, som träffades på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. I dag håller de till i gallerian Mitt Möllan, nära Möllevångstorget i Malmö.

Eftersom det inte finns någon lagstiftning kring hur en kombucha ska smaka, skiljer sig stil och smak ganska radikalt från märke till märke. En del liknar söt läsk, andra har en hög, nästan vinägerlik syra. Olika producenter har också olika filosofier kring smaksättningen.

– Vi håller oss borta från traditionella smaker för alkoholfria drycker, som hallon och jordgubb, säger Matthias Lehner, en av grundarna av Roots Kombucha. Det ökar risktagandet, men vi kan tillåta oss att experimentera eftersom vi har en tillverkningsprocess som gör det möjligt att först testköra nya smaker. 

Alkoholfritt och smakrikt

Gemensamt för de allra flesta är att inte vilja tumma på smakupplevelsen bara för att de väljer bort alkohol. Och allt oftare infrias just den förhoppningen av de allt fler och skickligare producenterna som fokuserar på alkoholfritt.

Moa Gürbüzer är hjärnan bakom företaget MRG Wines som satsat stort på alkoholfria viner.

I hennes tidigare yrkesroll som familjeterapeut kom hon i kontakt med utsatta familjer där alkohol bidragit till situationen, något som inspirerade henne att satsa på alkoholfritt. Hennes första produkt, ett avalkoholiserat, mousserande vin som frontas av champagneexperten Richard Juhlin, har följts av flera viner, både stilla och mousserande. Dryckerna säljer mest i Norden, men exporten ökar, mycket tack vare onlineförsäljning.

– Nu är vi marknadsledande i Sverige och Norden inom alkoholfritt mousserande. Men vi finns i 15 länder, även om volymerna inte är så stora, säger Moa.

Av allt att döma ser framtiden ljus ut både för konsumenter och producenter av alkoholfritt, och Moa Gürbüzer är inte rädd för konkurrens. Snarare uppmuntrar hon andra
att göra gemensam sak med henne. Hon har nämligen
andra drivkrafter:

– Jag säljer inte en produkt, utan en värdering.

Smakrika och alkoholfria recept

 1. Aperitivo

  1. Aperitivo

  Betyg 4.8 av 5.
  10 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Den här alkoholfria drinken med blodgrapejuice, svartvinbärssaft och rosmarin passar perfekt att servera till minglet eller som fördrink tillsammans med småplock som ost och chark.

  Aperitivo
 2. Kombucha pina colada

  2. Kombucha pina colada

  Betyg 4.8 av 5.
  6 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  En härlig alkoholfri version av piña colada med kombucha, ananasjuice och kokosvatten. Drinken passar perfekt till fräsch mat med tydlig syra – kanske en sallad med thailändska smaker eller en poké bowl med syrlig sås? Har du ingen cocktailshaker går det bra att använda en glasburk med lock.

  Kombucha pina colada

Artiklar (1554)

Trendigt och hälsosamt

Alkoholfria drycker

Du som vill skåla i alkoholfritt – se våra goda och nyttiga alkoholfria drycker.

Tjusigt skare va!

Dekorera drinken

Tips för hur du dekorerar fredagsdrinken hemma för att den ska kännas extra lyxig.

Gott i glaset

Vinterdrinkar

Vill du imponera på dina gäster? Bjud på riktigt goda vinterdrinkar! Vi har samlat både varma och kalla drinkar som passar perfekt att bjuda på i vinter! Vad sägs om Irish coffee eller white russian?

Nyårsskål utan alkohol

Nyårsskål utan alkohol

Alkoholfria drycker och drinktips till såväl nyårsmeny som till nyårsfest.

Alkoholfri öl och mat

Vi tipsar om vilken alkoholfri öl som passar till vilken mat och ölsorter till högtider.