Recept: Pannkakssmet - Grundrecept till plättar och pannkakor
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Pannkakssmet - Grundrecept till plättar och pannkakor

Betyg
348 röster

Pannkakssmet till plättar och pannkakor, detta väl beprövade grundrecept får pannkakorna att smaka som de ska! Med smör i smeten behöver du inget extra fett till gräddningen, dessutom ger det en härlig smak till plättarna.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2003.

Ingredienser

10 pannkakor eller 30 plättar

  • 3 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk flytande margarin

Så här gör du

  1. Vispa samman äggen med hälften av mjölken.
  2. Tillsätt mjölet och vispa till en klimpfri smet. Vispa i resten av mjölken och saltet.
  3. Vispa ner margarinet i smeten. Du behöver då inte använda extra fett vid gräddningen.
  4. Hetta upp laggen. Häll i ett tunt lager smet. När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända pannkakan eller plättarna. Stek i ytterligare någon minut.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot samma mängd fin glutenfri mjölblandning från Semper eller Finax.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: byt mjölken mot t ex Solhavre och använd mjölkfritt margarin.