Mjölkprotein

Mjölkprotein finns i all mjölk och i livsmedel där mjölk ingår. Allergin upptäcks oftast när amningen upphör och barnet börjar med mjölkbaserade ersättningar eller välling. De flesta barn växer dock ifrån allergin före skolåldern.

Vad händer vid mjölkproteinallergi?

Immunförsvaret bildar antikroppar mot proteinerna i mjölken (IgE). Allergin kan ge olika symptom och besvär med huden (eksem), störningar i mag-tarmkanalen och luftvägsproblem. Om barnet är extremt känsligt kan det även reagera vid amningen beroende på vad mamman ätit. Allergin kan kvarstå i vuxen ålder men det är mer ovanligt.

Hur behandlas mjölkproteinallergi?

Alla mjölkprodukter och alla livsmedel som innehåller mjölkprotein måste uteslutas. Även mycket små mängder kan utlösa en reaktion. Mjölkproteinallergi växer ofta bort före skolåldern. Återinförande av mjölkprodukter bör ske i samråd med läkare eller dietist. Observera att mjölkproteinallergiker inte kan äta laktosfria produkter.

Livsmedel och maträtter som innehåller mjölkprotein:

  • Mjölk av alla sorter oavsett fetthalt
  • Produkter tillverkade av av mjölk som t ex fil, yoghurt, glass, grädde, gräddfil, crème fraiche, ost, keso, kvarg, messmör, mesost
  • Matfetter som innehåller mjölk som smör och margarin, bordsmargarin, lättmargarin
  • Bröd som bakats med mjölk eller margarin med mjölk. Brödet kan även vara penslat med mjölkprotein. Gäller såväl matbröd som kaffebröd, kex och skorpor.
  • Även ströbröd kan innehålla mjölkprotein
  • Müsli och flingor kan innehålla mjölkprotein
  • Charkvaror som korv och leverpastej innehåller ofta mjölk
  • Färdigmat, hel- och halvfabrikat innehåller ofta mjölkprotein
  • Kryddblandningar kan innehålla mjölkprotein
  • Isglass innehåller ibland mjölkprotein
  • Maränger kan bakas med mjölkprotein istället för ägg
  • Buljonger och fonder kan innehålla mjölkprotein

Ingredienser som innehåller/kan innehålla mjölkprotein:

  • Mjölk, torrmjölk, skummjölk, mjölkpulver, gräddpulver
  • Yoghurt, kefir, gräddfil, grädde, kvarg, kesella
  • Vassle, vassla, vasslepulver
  • Smör, margarin, bakfett, matfett, vegetabiliskt margarin
  • Skorpsmulor, ströbröd
  • Sorbet, parfait
  • Kasein, (natrium) kaseinat, mjölkäggvita, mjölkalbumin

Observera att ingrediensen mjölksyra inte innehåller något mjölkprotein.

Välj det här istället:

  • Mjölkproteinfria alternativ som havredryck, sojadryck eller risdryck kan användas i matlagning och bakning som ersättning för mjölk. I stället för grädde, yoghurt och crème fraiche finns havre-, soja- och risersättningprodukter.
  • Välj mjölkproteinfria margariner eller olja, mjölkproteinfri glass och rena råvaror.
  • I ICAs sortiment finns ett brett utbud av alternativa produkter för den som inte tål mjölk: havrebaserade produkter (bl a Solhavre, flera smaker), sojaprodukter, falukorv, varmkorv, grillkorv, chorizo, bratwurst mm från många stora tillverkare.
  • Havre-, ris- och sojaglass

Lathund för mjölkproteinallergiker (pdf)

Läs alltid ingrediensförteckningen noga

Innehållet i en produkt kan ändras efter hand. Alla ingredienser måste deklareras och de anges i fallande ordning. En EU-förordning säger att om det förekommer mjölk eller produkter därav måste de alltid anges i ingrediensförteckningen oavsett mängd. ICA har sedan länge haft som policy att på våra egna varor alltid noga deklarera ingredienser som innehåller en komponent med mjölk.